„Klubrádió

Bevételkiesést okoz a cégeknek a kormány rendelete

24/11/2020 12:35

| Szerző: Klubrádió

A nagyvárosokban az ingyenssé tett közterületi parkolás után a kereskedelmi parkolóhelyeket is ingyenesen hozzáférhetővé kell tenni a hétfőn hatályba lépett rendelet szerint. Ez tovább súlyosbította a problémát, mert a parkolókat üzemeltető vállalatok nemcsak bevételtől esnek így el, az átszervezés többletmunkát is jelent, és ez nem oldja meg a közterületek terheltségét sem.

A veszélyhelyzeti kormányzás elérte a magántulajdont – mondta a Népszavának Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója arról a hétfőn hatályba lépett kormányrendeletről, amely az összes kereskedelmi parkolóhelyet ingyenessé teszi este 7-től reggel 7-ig, ezzel egyúttal bevételtől fosztja meg az üzemeltetőket.

Ligeti szerint erre lehetőséget ad a járvány idején alkalmazandó, a jogalkotó lehetőségeit tágító különleges jogrend, de a határok azért nem tűnnek el, az Alaptörvény értelmében bizonyos alapelvek veszélyhelyzet idején sem írhatóak felül. Mint mondja, a parkolóüzemeltetők kevés eséllyel indíthatnának kártérítési, illetve kártalanítási pert a kieső bevételeik miatt.

Átadták a győri Dr. Petz Lajos Parkolóházat
 
 Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az igazgató úgy véli a döntés inkább csak látszatintézkedés, sőt az ingyenes szabadtéri parkolás miatt nem oldódik meg a nagyvárosok problémája sem. A garázsépítmények ugyan telitődnek így, de nem oldja fel a ingyenes közterületi parkolás okozta nehézségeket.

Nyilatkozott a Magyar Parkolási Szövetség elnöke is. Nyikos István azt mondta, előzetes egyeztetésről sem ő, sem a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára, Balatoni Judit nem tud. A főtitkár szerint a járvány kitörése óta egyértelműen nőtt a bevásárlóközpontokba autóval érkezők száma. A plázákban lévő mélygarázsok azonban különféle rend szerint működnek, így most mindenki más stratégia mentén próbál megfelelni a kötelezésnek. A bevásárlóközpontok többségének nem gond, ha éjszakára át kell engedniük a parkolóhelyeket, az irodaházaknál, a bérletes közönséget vonzó belvárosi mélygarázsoknál viszont nem csupán jelentős bevételkiesést generálhat az intézkedés, de komoly szervezési, illetve technikai kihívást is jelent.