„Klubrádió
A lényeg

Benzinkutasok: Kivitelezhetetlen az új kormánydöntés

26/05/2022 20:10

| Szerző: Klubrádió

"Megoldhatatlan és kivitelezhetetlen" – így értékelte Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetsége elnöke a hvg.hu-nak a kormányinfón ismertetett kormánydöntést, amelynek értelmében csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak a hatósági áras benzinből.

Az elnök emlékeztetett, hogy a tankoláskor előbb leveszik a pisztolyt az autósok, majd tankolnak és mennek fizetni. Ha a hatósági áras benzinből tankolnak, és mégsem magyar a rendszám, utólag már nem sokat tudnak tenni. "Akkor hívjunk rá rendőrt? Szívjuk ki a tankból az üzemanyagot?" – kérdezte Egri Gábor.

Szerinte nem megoldás, hogy egy kútfejen kétféle árazást alkalmazzanak, amit felvetett a kormányinfón Gulyás Gergely. Ez ugyanis – tette hozzá Egri – fogyasztóvédelmi kérdéseket vet fel, hiszen a vevőket tájékoztatni kell az adott kúton tankolható benzin áráról. Ha pedig tankolás előtt kellene ellenőrizni a forgalmikat, nemcsak, hogy sok helyre sorompót kellene állítani, de nagyon meg is hosszabbítaná a tankolás idejét.

Ezért kíváncsian várják a rendelethez tartozó végrehajtási utasítást. Az elnök szerint végrehajtható előírásokra volna szükség, de azzal, hogy a kormányzat most sem kérdezte meg a szakmai véleményeket, ennek kevés esélyét látja.

Egri Gábor a hvg.hu-nak azt is elmondta, nyáron, amikor a szabadságolások miatt várhatóan megnövekszik a kutak forgalma, sorbanállásra és áruhiányra számít.

Azt is elmondta a lapnak, hogy a Mol a vele frissen szerződött kutak rendelési igényeinek csak 60 százalékát igazolja vissza, vagyis, csak annyit tud szállítani. Ez várhatóan számos kútnál hiányhoz vezet majd, és ez okozza, hogy több kútnál vezettek be mennyiségi korlátozást. Ráadásul jön az aratási szezon is, amely miatt még nagyobb lesz a gázolajigény.

A kormány részéről a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal reagált a benzinárak ügyére. A Portfolio.hu szerint azt mondta: „a totemoszlopoknál, az útról látható oszlopokon csak a hatósági árat lehet feltüntetni. Viszont aki belül odaáll az oszlophoz tankolni a kútnál, már a magas ár lesz kint. Hirdetményben kell tájékoztatni a fogyasztót arról, hogy a magyar rendszámmal rendelkező autósoknak a kedvezményes árat kell felszámítani”.

„A tankolás közben más árat fog látni, de a fizetésnél a 480 forintos árra fogják visszaállítani” - magyarázta a tárcavezető. A magyar rendszámú autós rendszámát tudja ellenőrizni a benzinkutas, amennyiben viszont nem, és szükséges, akkor a forgalmi engedély felmutatásával tudja igazolni, hogy az autó magyar bejegyzésű vagy sem. Rogán biztos benne, hogy erről lesz vitájuk az Európai Unióval.

A kormányinfón tett bejelentésekről ITT írtunk bővebben.

(via hvg.hu)

Frissítés: Hatósági áras üzemanyaggal tölthető a külföldi rendszámú gépjármű, ha az államjelzése szerinti országban az üzemanyag hatósági áras termék – olvasható a kormány 186/2022-es számú, május 26-án kelt rendeletében, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.