„1%
A lényeg

Bemutatta gazdasági programját az ellenzék

28/12/2021 14:08

| Szerző: Klubrádió

Bemutatta az ellenzéki szövetség négy politikusa gazdasági programjukat.

"Bajban kell átvenni az országot, rekord magas államadósság, infláció, kiürült kassza és NER-cégek által leuralt gazdaság vár minket jövőre."  Ilyés Márton, a Momentum elnökségi tagja szerint "Fel kell szabadítani a magyar gazdaságot, és ehhez értékteremtést kell a középpontba állítani a gazdaságpolitikának."

Az új kormány nem emelhet adókulcsokat, viszont a személyi jövedelemadó rendszerét igazságosabbá kell tenni szerinte, mert jelenleg a minimálbér adóterhelése Magyarországon a legmagasabb az egész Európai Unióban.

A helyi közösségek bevonásával helyi integrált fejlesztési terveket vezetnének be az állami és uniós fejlesztési források értékteremtő felhasználására, de azt is ígérte Ilyés, hogy a leszakadó régiókat visszacsatolják a gazdaság vérkeringésébe. „Az a célunk, hogy minden magyar felnőtt választhasson a munkalehetőségek közül.”

Varju László, a DK országgyűlési képviselője szerint a kemény munkának ma csak szóban van becsülete. A magyar bérek már a régióban is a sor végén kullognak, a fideszes kevesek meggazdagodtak, a tisztességes sokak pedig próbálnak túlélni. A DK politikusa szerint a magyaroknak is jár a garantált európai minimálbér, amely nem kormányokon és választási ígéreteken múlik.

Z. Kárpát Dániel szerint közelíteni kell az átlagos bérszínvonalat egy tolerálható, elfogadható európai átlaghoz. A Jobbik alelnöke arról beszélt, hogy Orbán Viktor és kormánya az elmúlt években úgy tudott versenyképes maradni a világpiacon, hogy a magyar bérszínvonal meglehetősen alacsony volt. Kormányváltás esetén olyan béremelési programot vezetnének be a rendőröknek, tűzoltóknak, egészségügyi szakdolgozóknak, amellyel meg lehet állítani a Magyarországról történő elvándorlást.

A Jobbik képviselője azt is mondta, hogy egyenlő versenylehetőségeket és esélyeket kell teremteni minden magyar vállalkozó számára. Z. Kárpát azt szeretné, hogy a politikai kapcsolatok helyett a tehetség és a szorgalom döntsön.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese szerint a jelenlegi közbeszerzési rendszerben 20-30 százalékos felülárazással ezermilliárdokat visznek ki Fidesz közeli magánzsebekbe.

Új, átlátható, tisztességes és a versenyt szorgalmazó közbeszerzési rendszert hozna létre az ellenzék, amely Tordai szerint közbeszerzési rezsicsökkentésként is felfogható, mert sokkal alacsonyabb áron kaphatjuk meg majd ugyanazokat a szolgáltatásokat és termékeket. Azt is ígérte, hogy a legkorruptabb törvényeket eltörölnék kormányváltás után.

A Telex összefoglalója szerint eltörölnék például a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások törvényét, és felülvizsgálnák azokat a beruházásokat, amiket ennek a törvénynek a keretében indítottak el az elmúlt években.

Felszámolnák ezen felül a trafikmutyit, csatlakoznának az Európai Ügyészséghez és egy új antikorrupciós szervezetet hoznának létre Magyarországon, amely Tordai szerint intézményes garanciája lesz annak, hogy ne lehessen egy korrupt rendszert üzemeltetni a magyar állam keretein belül.

Elszámoltatnák továbbá a politikusokat, és átláthatóvá tennék a vagyonukat, vagyonosodásukat – sorolta az ellenzéki program fő elemeit a Párbeszéd politikusa.

Egy szigorú összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozati rendszert vezetnek be, amely a vagyonosodási vizsgálatokkal kombinálva átláthatóvá teszi, hogy a döntéshozóknak mennyivel gyarapodott a vagyona.

„Meg fogjuk nézni, hogy az elmúlt 12 évben hogyan lettek fideszes miniszterekből milliárdosok, és a lopott pénzt vissza fogjuk venni” – fogalmazott Tordai Bence.

Hétfőn szociálpolitikai ígéreteket ismertetett az ellenzék, szerdán jön az egészségügy, csütörtökön pedig az oktatáspolitikai program főbb elemeit fogják bemutatni.