„Klubrádió
A lényeg

Belgiumban javult a járványhelyzet, Hollandia még nem enyhít

28/11/2020 12:14

| Szerző: MTI/Klubrádió

Belgiumban lassult a koronavírus-járvány terjedése, ezért hétfőtől újra kinyithatnak azok a kereskedelmi egységek is, amelyek nem alapvető árucikkeket árusítanak - jelentette be a belga miniszterelnök.

A boltok nyitvatartását azonban szigorú feltételekhez kötik: egyszerre csak egy személy vásárolhat, fél óránál többet nem tölthet el az üzletben, és az eladóknak ügyelni kell a higiéniai és távolságtartási szabályok betartásra. A kormány engedélyezte továbbá, hogy karácsony este a háztartások egy, az egyedül élő emberek pedig két vendéget fogadhatnak. Szélesebb körű enyhítéseket akkor vezethetnek be, ha az új fertőzések napi száma 800, a kórházi felvételeké pedig 75 alá szorul.

Hollandiában még nem lélegezhetnek fel, a járvány terjedése ingadozó: a héten többször előfordult, hogy csökkent, majd újra emelkedett az új fertőzöttek napi száma. A holland kormány aggódik, hogy a járvány terjedése nem lassul kiegyensúlyozott ütemben, ezért a téli iskolai szünet egy héttel való meghosszabbítását fontolgatja, hogy elejét vegye a vírus terjedésének a fiatalok között.