„Köszönjük,
A lényeg

Bekérették a bukaresti magyar nagykövetet Németh Zsolt székelyzászlós posztja miatt

7/02/2023 12:42

| Szerző: Klubrádió

A román külügyminisztérium bekérette kedden a bukaresti magyar nagykövetet, hogy nemtetszését fejezze ki Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke hétfőn közzétett Facebook-bejegyzésével kapcsolatban, írja a Digi24 nyomán a Transtelex.

Németh  azt írta ki, hogy: „A székely zászló addig lobog a magyar közintézmények homlokzatán, amíg a román állam engedélyezi korlátozástól mentes szabad használatát Románia egész területén!”

Íme:

„A külügyminisztérium határozottan elutasítja a Németh Zsolt Facebook-oldalán megjelenő tartalmat, amelyben az »úgynevezett« székely zászló korlátozástól mentes szabad használatát követeli. A bukaresti magyar nagykövetet ma délelőtt Bogdan Aurescu külügyminiszter bekérette minisztériumhoz, hogy közölje a román fél álláspontját” – áll a külügy tájékoztatójában.

Hozzáteszik, hogy a romániai jogrend rögzíti mind a 20 nemzeti kisebbséghez tartozó személyek jogát arra, hogy a sajátos jelképeiket magánjellegűen, valamint kulturális vagy vallási eseményeiken használhassák. Ugyanakkor külön leszögezik: Romániában nincs Székelyföld nevű közigazgatási terület, vagyis elfogadott jelképe sem lehet.