„Klubrádió
A lényeg

„Beépített emberes” akció után az MSZP feljelenti a Fideszt a Stop Gyurcsány-aláírásgyűjtésekkel kapcsolatban

21/10/2021 17:38

| Szerző: Klubrádió

A többi között költségvetési csalás és személyes adattal visszaélés miatt feljelenti a Fideszt az MSZP. A szocialisták egy győri aktivistája álnéven jelentkezett a Stop Gyurcsány-aláírásgyűjtésre, ahol a párt állítása szerint nem bejelentett munkában órabért ajánlottak neki azért, hogy házról házra járjon és azt is megkérdezze a címlistában szereplőktől, hogy még mindig Fidesz-szavazók-e. 

Költségvetési csalás, személyes adattal való visszaélés és a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt feljelentette a Fidesz az MSZP a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészségen. 

Az egész onnan indult, hogy az MSZP egyik aktivistája jelentkezett egy felhívásra, amelyben annyit írtak, hogy aláírásokat kell gyűjteni Győrben 1200 forintos órabérért. Az erről szóló videót az MSZP-közeli Hirklikk mutatta be. A videó szerint a jelentkezés egy Fidesz-irodánál volt, az aktivista nőnek (aki álnéven szerepel) aztán oktatáson kellett részt vennie, hogy tudja használni a munkához szükséges tabletet. A videóban elhangzott, ez "nem bejelentésköteles" munka, a Hírklikk úgy fogalmaz: feketén fizetnek az alkalmazottaknak.

Az MSZP-s nőnek a tableten kellett ellenőriznie a megadott listán szereplő embereket. Be kellett csöngetnie hozzájuk, hogy aláírassa velük a petíciót, és azt is meg kellett kérdeznie, hogy az adott választó szeretne-e továbbra is a Fideszre szavazni, vagy sem. Baloldaliak lettek-e, elköltöztek, vagy neadjisten elhunytak – hangzik a felsorolás a videóban. A 444 ezt úgy értelmezte: a Kubatov-listát frissítették ily módon.

Ezután Pollreisz Balázs, a győri MSZP vezetője drámai zenére visszavitte a tabletet a Fidesz irodájába, ahol az hangzik el, hogy az egyik helyi fideszes képviselő megbízásából gyűjtötték így az aláírásokat. A második videóban benne van egy fideszes önkormányzati képviselő neve is, akit megkeresett a Telex. Kollégája fogadta a hívást, mert a politikus „szabadságát tölti november 3-ig”. A helyi Fidesz reagálásáról is ők számoltak be. A kormánypárti helyi szervezete azt közölte: 

„A Hírklikken megjelent videóban és hangfelvételen szereplő személyek a győri Fidesszel nem állnak szerződéses viszonyban, annak nevében nyilatkozatot nem adhatnak. A győri Fidesznek nincs tudomása arról, hogy fizetett aktivisták segítették volna a kampányt.”

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)