„Klubrádió
A lényeg

Balhé lett az orosz-nyugat ellentétből a szlovák parlamentben

8/02/2022 18:28

| Szerző: Klubrádió

Szlovákia tíz évre szóló szerződéssel lehetővé teszi az Egyesült Államoknak, hogy például ingyen használja az ország két legjelentősebb katonai repülőterét, valamint katonai támaszpontokat hozzon létre, hadászati eszközöket telepítsen az ország területén, és Szlovákia egyben 100 millió dollár értékben támogatást is kap a katonai védelmének megerősítésére.

A januárban megkötött szerződés belpolitikai feszültséget generált, aminek kedden az lett az eredménye, hogy a parlamenti vitában két nemzeti radikális ellenzéki és két kormánypárti liberális képviselő állt a pulpitus elé, egy szlovák és egy ukrán zászlóval, erre a radikálisok vízzel kezdték fröcskölni a liberálisokat, majd érkezett egy képviselő, aki kitépte az ukrán zászlót a kezükből, majd leverte a liberális képviselő maszkját.

 

Az MTI szerint a házelnök azonnal szünetet rendelt el. Az egyezménnyel összefüggésben a pozsonyi parlament legerősebb ellenzéki pártja, a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) jelezte: népszavazást kíván kezdeményezni az ügyben. Ivan Korcok külügyminiszter, illetve a védelmi tárca vezetője, Jaroslav Nad is szabványos, „az ország számára előnyös” keretszerződésnek minősítette az egyezményt. Az egyezményt támogatásáról biztosította Zuzana Caputová államfő is.