„Támogassa
A lényeg

Bagdy Emőke kapta a Laposföld-díjat

23/04/2023 09:43

| Szerző: Klubrádió

A tudományos citromdíj jelöltjei közt szerepelt még Sebestyén Balázs és Bogár László is.

Szombaton a Szkeptikus Társaság Facebook-oldalán közvetített videójából derült ki, hogy idén ki nyerte a nem túl hízelgő "elismerést".

A díjat 2021-ben indították útjára azzal a céllal, hogy egy tudományos citromdíjjal "kitüntessék" azon Magyarországon élő/működő személyek vagy intézmények, szervezetek valamelyikét, akiknek az elmúlt évben tanúsított munkásságát a nagyközönség és a Szkeptikus Társaság is a legkárosabbnak ítéli össztársadalmi szempontból, különös tekintettel a tudományba és a tényekbe vetett bizalom megrendítésére. Az első ilyet a vírusszkeptikus Gődény György kapta meg.

Idén a jelöltek között volt Bogár László közgazdász a "jóslás kategóriájába tartozó laikus elemzéseiért, amelyeket széles nyilvánosság előtt olyan köntösben fogalmaz meg, amely azt a látszatot kelti, mintha az előrejelzései megalapozottak lennének", Máté Gábor pszichológus, "a lelki traumék és a daganatos megbetegedések közötti összefüggések tudományosnak feltüntetett túldimenzionálásával tévhitek terjesztéséért, valamint az orvosi etika szabályainak a rendszeres és súlyos megsértéséért", továbbá a népszerű műsorvezető, Sebestyén Balázs is a "tényekre alapuló tájékoztatás és szórakoztatás helyett a szóbeszédekre és laikus saját fejtegetésekre épülő, de nagyon határozottan, nagy nyilvánosság előtt előadott álhírek és összeesküvés-elméletek terjesztéséért."

De végül nem ők, hanem Bagdy Emőke pszichológus érdemelte ki az idei Laposföld-díjat. Az indoklás szerint az elismerés a "szexuális fejlődéssel és a nemi szerepekkel kapcsolatos elavult, több évtizede meghaladott álláspont magabiztos és kitartó képviseletéért és ideológiai elköteleződésből fakadó rendszeres gendertagadó, homofób megnyilvánulásaiért, amelyeket gyakran fűszerez szabad megfogalmazású kvantumhalandzsával".

A jelölteket az idén a szkeptikusok úgynevezett vitatársasága javasolta. A szűrési feltételek között szerepelt, hogy ne legyen az aspiránsok között művész vagy nem ismert személy. Ezt követően jött a szavazás, majd kialakult az öt döntős sora – hangzott el a bejelentést megelőző tájékoztatóban. A második fordulóban már csak a tagság, pontosabban annak majdnem a fele döntött. A közönségszavazáson Bagdy Emőke kapta a legtöbb szavazatot, végül a döntőt is ő "nyerte".

Már a jelöltállítást követően többen felvetették, a társaság alighanem politikai szempontok mentén dönt, ezt a szombati, online közvetített rendezvényen a vezetőség visszautasította.

(via hvg.hu)