„Támogassa
A lényeg

Az ukránok tudják, kik a Magyarországra szállított kárpátaljai hadifoglyok

16/06/2023 16:24

| Szerző: Klubrádió

Az ukrán hatóságok megállapították a tizenegy katona hollétét, akiket Oroszország fogott el Ukrajnában, majd adott át Magyarországnak – számolt be az Ukrainska Pravda nyomán a 444.

Az eltűnt személyekért felelős ukrán biztos, Oleh Kotenko pénteken közölte, az eltűnt a katonák útvonalát megállapították, a hozzátartozóikat és az illetékes bűnüldöző szerveket értesítették. A tizenegy állampolgár közül - akinek a fogva tartási helye kiderült - hétről egyáltalán nem volt információnk, mondta Kotenko, hozzátéve, hogy amíg nem térnek vissza Ukrajnába, eltűnt személyként tartják nyilván őket.

Az Orosz Ortodox Egyház múlt csütörtökön bejelentette, hogy több ukrán hadifoglyot adott át Magyarországnak, másnap Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 11 ukrán állampolgár átvételéről adott ki tájékoztatást. Egy ukrán lap arról írt, hogy propagandacélokra tervezik felhasználni a Magyarországra szállított embereket.

Orbán Viktor titkára, Nagy János azt írta a Facebookon, hogy tizenegy olyan kárpátaljai születésű, egyszerű katona érkezett Magyarországra, akik „nálunk immáron szabad emberek.”

A Szabad Európa forrásai szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes annyira maga intézte az Orosz Ortodox Egyházzal a tizenegy kárpátaljai magyar hadifogoly kiszabadítását és Magyarországra hozatalát, hogy erről sem a külügyminisztériumban, sem a Miniszterelnökségen nem tudtak (kérdés, hogy Orbán Viktort mennyire avatták be), emiatt komoly felháborodás is van kormányon belül az akcióval kapcsolatban.

(via 444.hu, kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki hivatal)