„Klubrádió
A lényeg

Az ukrán külügy szerint Magyarország támogatja az ukrán nemzet megsemmisítését

28/02/2023 13:55

| Szerző: Klubrádió

Kijev nagyon csalódott Magyarország hozzáállása miatt, leginkább azért, mert "blokkolja az Oroszország elleni szankciókat" és "megakadályozza az Ukrajna–NATO Bizottság ülését", miközben Ukrajnában baráti és szomszédos nemzetként tekintenek a magyarokra – állítja Jevhen Perebijnisz okrán külügyminiszter-helyettes.

Kemény szavakkal illette a magyar külpolitikát a szlovák SME Svetnek adott interjújában Jevhen Perebijnisz – írja az Index. Az ukrán külügyminiszter-helyettes a szlovák SME Svetnek adott interjút, amelyből ezúttal sem maradt ki a kritika Magyarországgal szemben. Elmondása szerint Kijev nagyon csalódott Magyarország hozzáállása miatt, leginkább azért, mert „blokkolja az Oroszország elleni szankciókat” és „megakadályozza az Ukrajna–NATO Bizottság ülését”.

Kifogásolta azt is, hogy időnként „ukránellenes beszédek” hangzanak el Budapesten, miközben ők baráti és szomszédos nemzetként tekintenek a magyarokra.

"Kiábrándító az álláspont, amelyet Magyarország ma képvisel, mely szerint a békéhez vezető út az, hogy Ukrajna hagyja abba az Oroszországgal szembeni ellenállását. Mindannyian tudjuk, mi történne ebben az esetben – Ukrajna megszűnne létezni. Mindannyian tudjuk, hogy Putyin célja egész Ukrajna megszállása és az ukrán nemzet megsemmisítése" – fogalmazott a helyettes külügyminiszter.

"Ez azt jelenti, hogy Magyarország támogatja az ukrán nemzet megsemmisítését. Nem hiszem, hogy ezt a hozzáállást támogatniuk kellene. Magyarországnak, amelynek vannak bizonyos kapcsolatai Oroszországgal, fel kellene szólítania Moszkvát, hogy vessen véget az agressziónak, és vonja ki csapatait Ukrajnából. Akkor a háborúnak vége lesz" – összegezte Perebijnisz gondolatait a magyar állásponttal kapcsolatban.