„Klubrádió

Az új vakcinatáblázat is hiányos

3/06/2021 14:59

| Szerző: Klubrádió

Az oltások hatékonyságáról szóló statisztika frissült, de a kormány továbbra sem tette közzé azokat az információkat, amelyek nélkül nem értelmezhetők a számok, illetve továbbra is figyelmen kívül hagytak több megkerülhetetlen szempontot az adatok összeállításakor.

A kormány a nagy vihart kavart, szakértők szerint szakmailag vállalhatatlan vakcinatáblázata után most újabb számokat közölt a magyarországi oltások hatékonyságáról – írja a Telex. A portál felhívja a figyelmet, hogy ezekkel a statisztikákkal azonban továbbra is fennállnak ugyanazok a komoly problémák, ezért érdemi szakmai következtetést nem lehet levonni belőlük.

Az adatok ezúttal jobb képest festenek a Pfizer vakcináról.

A 24.hu összefoglalója szerint Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón ismertetett erre vonatkozó adatokat, amelyek szerint:

- a Pfizer két adagját másfélmillióan kapták meg, közülük 3657-en fertőződtek meg és 268-an hunytak el (Pfizer vakcinával a legidősebbeket is oltották, ezért is lehet magas a halálozási szám)
- a Moderna két adagját 209 ezren kapták meg, az ő esetükben 204 ember betegedett meg oltás után és 25-en hunytak el.
- az AstraZenecából 181 ezren kapták meg mindkét oltást, 816 beteg és 12 elhunyt volt köztük.
- Szputnyikot 809 ezren kaptak, a második oltás után 697-en betegedtek meg és 13-an haltak meg.
- a Sinopharm esetében pedig 850 ezren kapták meg mindkét oltást, közülük 2800-an betegedtek meg és 206-an haltak meg.

Azt nem árulta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy honnan vannak az adatok, mint ahogy az ominózus, április 25-én nyilvánosságra hozott és többek között Karikó Katalin által is bírált vakcinatáblázat esetében sem derült ez ki.