„Klubrádió
A lényeg

Az ügyészség szerint Kósa nem mondott igazat a Pegasusról

25/11/2021 19:47

| Szerző: Klubrádió

Az, hogy a Belügyminisztérium megvásárolta a Pegasus-szoftvert – a feljelentés-kiegészítés során beszerzett adatok alapján – tényszerűen nem felel meg a valóságnak, így ez a valóságnak meg nem felelő adat nem minősülhet minősített adatnak – válaszolta az ügyészség egy feljelentésre azzal kapcsolatban, hogy Kósa Lajos szerint a BM megvette a kiberfegyvert.

„Kósa Lajos országgyűlési képviselő nyilatkozatában konkrét adatnak az tekinthető, hogy igennel válaszolt arra a kérdésre, miszerint a Belügyminisztérium beszerzője volt a Pegasus-szoftvernek. Az, hogy a Belügyminisztérium megvásárolta a Pegasus-szoftvert – a feljelentés-kiegészítés során beszerzett adatok alapján – tényszerűen nem felel meg a valóságnak, így ez a valóságnak meg nem felelő adat nem minősülhet minősített adatnak” – ezt válaszolta az ügyészség Tényi István feljelentésére a 444 beszámolója szerint.

Tényi azután tett feljelentést, hogy Kósa Lajos novemberben a honvédelmi és rendészeti bizottság ülése után újságírói kérdésre megerősítette, hogy a Belügyminisztérium megvásárolta a kiberfegyvert. Ez felvetette a kérdést: nem sértett-e ezzel államtitkot Kósa? 

Az ügyészség szerint a válasz nem, mert nem mondott igazat. Válaszukban az is szerepel: „Az ügyészség hivatalos tudomással bír arról, hogy a Belügyminisztérium Pegasus néven nem vásárolt szoftvert”.

Kósa nyilatkozata azért volt fontos, mert ő volt az első kormánypárti politikus, aki megerősítette a beszerzést. Ha a nyilatkozatról az derül ki, hogy nem igaz, az fontos pontja lenne az ügynek.

A 444 hozzáteszi: a DK-s Vadai Ágnes, aki szintén jelen volt akkor a bizottsági ülésen, már a Kósa-nyilatkozat másnapján arról beszélt: „Az elnök úr azt mondta, hogy a Belügyminisztérium szerezte be a Pegasus kémszoftvert. A Belügyminisztérium, ott volt a tévedés, ez a zárt bizottsági ülésen nem így hangzott el”. Vadai nem mondhatta el, hogy ki volt a beszerző, de azt egyértelműen kimondta, hogy nem a belügy.

Stummer János, az üggyel szintén foglalkozó nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke szerint valóban nem a Belügyminisztérium a beszerző, de ez nem változtat azon, hogy a magyar állam megvásárolta a szoftvert.

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila)