„Klubrádió
A lényeg

Az orosz külügyminiszter szerint Ukrajna támadta meg őket

12/05/2023 16:05

| Szerző: Klubrádió

"Az orosz-ukrán háború összhangban áll az ENSZ alapokmányával, hiszen Ukrajna támadta meg Oroszországot" – mondta maga az orosz külügyminiszter pénteken a szentpétervári Nemzetközi Jogi Fórumon.

Szergej Lavrov szerint a háború – bár az orosz propagandában "különleges katonai műveletről" beszélnek – az ENSZ Alapokmányának 51. cikke alapján zajlik, amely az egyéni és kollektív önvédelem jogáról rendelkezik, amit jelen esetben az orosz hadsereg „Ukrajna támadásával szemben” tesz. Ezzel az érveléssel próbálta meghamisítani a történelmet Vlagyimir Putyin is a háború első évfordulóján – hívta fel a figyelmet a 444.hu.

Azzal kapcsolatban, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) korábban elrendelte Vlagyimir Putyin orosz elnök és Marija Lvova-Belova gyermekjogi ombudsman letartóztatását, Lavrov azt mondta:

„Ez valójában álbíróság, amely engedelmes eszközzé vált az angolszászok kezében, és amely politikailag elfogult, eredménytelen és szakmaiatlan. Ma ez a struktúra újabb botrányos döntésekhez folyamodik. Egyoldalúan terjeszti ki joghatóságának körét. Figyelmen kívül hagyja az állami tisztviselők mentelmi jogát, megsértve ezzel a nemzetközi jogot.”

A bíróság márciusban elfogatóparancsot adott ki, mert szerintük Putyin büntetőjogi felelősséggel tartozik mind az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért, mind az ukrán gyermekek Oroszországba deportálásáért. Gulyás Gergely miniszter egyébként közölte, hogy Magyarország nem tartóztatná le Putyint.