„Köszönjük,
A lényeg

Az Orbánnal szoros kapcsolatot ápoló Giorgia Meloni korábban videón méltatta Mussolinit

18/08/2022 07:56

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A saját szavai szerint "Orbán Viktorral kiváló kapcsolatot ápoló" Giorgia Meloni, a szélsőjobboldali Olasz Testvérek párt vezetője és egyben a közelgő választások nagy esélyese egy korábbi videón a fasiszta diktátort, Benito Mussolinit méltatta. "Szerintem Mussolini jó politikus volt. Mindent, amit tett, Olaszországért tette. Az elmúlt ötven évben nem volt hozzá hasonló politikus" – fogalmazott a riportban az akkor 19 éves, politikai pályája elején járó Meloni.

Az elmúlt napokban elkezdett terjedni a közösségi oldalakon egy videórészlet, amelyen a 19 éves Giorgia Meloni beszél Benito Mussoliniről, Olaszország fasiszta diktátoráról – vette észre a 444. A felvétel 1996-ban készült, akkor, amikor Silvio Berlusconi jobbközép és Romano Prodi baloldali szövetsége csapott össze az olasz választásokon. Meloni már ekkor politizált a Nemzeti Szövetségben, ami akkor még a neofasiszta Olasz Szociális Mozgalom - Nemzeti Jobboldal része volt. A politikus az ifjúsági tagozat vezetőjeként nyilatkozott a francia Soir 3 riportjában, ebben beszélt Mussoliniről is.

„Szerintem Mussolini jó politikus volt. Mindent, amit tett, Olaszországért tette. Az elmúlt ötven évben nem volt hozzá hasonló politikus” – mondta Meloni franciául a riportban.

Az Olasz Testvérek vezetője, Giorgia Meloni jelenleg a legesélyesebb arra, hogy pártja megnyerje a szeptemberi előrehozott választásokat, és ő legyen Olaszország miniszterelnöke. Bár Meloni következetesen ismételgeti, hogy sem ő, sem pártja nem fasiszta, korábban kiderült, hogy nyíltan fasisztabarát tagok voltak a pártjában. Az Olaszország fasizálódásától tartó baloldal gyakran azt is a szemére veti, hogy olyan európai vezetőkkel van szoros kapcsolatban, mint Orbán Viktor.

Meloni választási kampánya részeként éppen azon dolgozik, hogy Európa egy EU- és NATO-barát, tettrekész, megbízható politikusnak lássa, akinek valójában semmi köze a fasizmushoz.

(Kiemelt kép: Flickr.com)