„Klubrádió
A lényeg

Az Orbán-kormány államosítaná a háziorvosi praxisjog kezelését és a szakrendelőket is

30/06/2022 11:07

| Szerző: Klubrádió

A háziorvosi praxisjog kezelését, valamint a szakrendelők fenntartását is átvenné az állam az önkormányzatoktól – írja a Népszava.

Az újabb államosítási tervről Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár beszélt szerdán az IME Országos Egészség-gazdaságtani konferencián. A politikus az új kormányzati ciklus egészségpolitikai terveit ismertette, ami szerint az évek óta betöltetlen praxisok problémáját a területi határok módosításával, esetleg a körzetek összevonásával orvosolnák.

Itt hangzott el az a terv is, hogy a háziorvosi ellátás fenntartói feladatai az önkormányzatoktól az államhoz kerülnének, de Pintér Sándor azt hangsúlyozta, hogy a háziorvosok nem esnének a szolgálati jogviszony törvény hatálya alá. A szerdai konferencián Takács Péter előadásából kiderült, hogy újabb központosításra készül a kormányzat az egészségügyben és változtatásokra számíthatnak a háziorvosi praxisok, illetve az önkormányzati szakrendelők. Mint mondta, három céljuk van: az egészségben eltöltött életévek számának növelése, a lakóhelyközeli ellátások erősítése és felkészülés a várható világjárványokra