„Támogassa
A lényeg

Az Index után a Mediaworks is kiszáll a Magyar Lapkiadók Egyesületéből

15/12/2023 21:00

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Lapkiadók Egyesületéből (MLE) csütörtökön kilépett az Index.hu Zrt., pénteken pedig a kormányközeli Mediaworks. Ennek előzménye, hogy az MLE levélben fordult Novák Katalin köztársasági elnökhöz, akit arra kértek: ne írja alá a kedden elfogadott szuverenitásvédelminek nevezett törvényt.

Az egyesület állásfoglalásában azt írta, a szuverenitásvédelminek nevezett törvény szerintük „szembe megy az Alaptörvény szellemével mind a jogállamiság, mind a sajtószabadság tekintetében.”

Ezután az elfoglalt Index szolgálati közleményben tudatta, hogy kilép az MLE-ből. Szerda este már a több tucat kormánypárti médiumot tömörítő Mediaworks is közleményben reagált, megdöbbenésüket fejezték ki. Csütörtökön még levelet is írtak Novák Katalinnak, mivel szerintük „Kovács Tibor elnök és Havas Katalin főtitkár (a Magyar Lapkiadók Egyesületének vezetői) politikai akciót hajtottak végre, tényleges hatáskörüket messze túllépve jártak el, az Önnek címzett sorok kizárólag az ő egyoldalú és elfogult magánvéleményüket tükrözik.” Ezt követte a kilépés: a kormánypárti Magyar Nemzet azt írja, a Mediaworks visszahívja tisztségviselőit is az MLE vezető testületeiből.

A szuverenitásvédelminek nevezett törvénycsomagot kedden fogadta el a parlament, a Fidesz-KDNP-s kétharmad mellett a szélsőjobbos Mi Hazánk is megszavazta. Korábban 105 civil szervezet is közös közleményben tiltakozott a szuverenitásvédelmi törvény ellen. Szerintük a hatalom érdekeit védi, miközben megbélyegzi és megfélemlíti a közügyekben aktív állampolgárokat.

(via 444.hu, kép: Klubrádió)