„Támogassa
A lényeg

A Lapkiadók Egyesülete kiállt a "szuverenitásvédelmi" törvény ellen, a Mediaworks elhatárolódott, az Index kilép

14/12/2023 14:49

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Lapkiadók Egyesülete szerint a szuverenitásvédelmi törvény alkalmas lehet arra, hogy veszélyeztesse, korlátozza a sajtószabadságot. A kormányközeli Mediaworks rögtön elhatárolódott az állásfoglalástól, az Index pedig ki is lép a szervezetből.

Mind a jogállamiság, mind a sajtószabadság tekintetében alaptörvényellenes a szuverenitásvédelmi törvény és bár szövege szerint nem a médiacégek működését szabályozza, alkalmas lehet arra, hogy veszélyeztesse, korlátozza a sajtószabadságot – olvasható a Magyar Lapkiadók Egyesületének (MLE) állásfoglalásában.

Azt írták: a törvény szövegéből hiányoznak azok a konkrétumok, amelyek meghatároznák, pontosan milyen szervezeteknél és milyen indokkal vizsgálódhat majd a hamarosan felálló Szuverenitásvédelmi Hivatal. „Aggodalmunk másik oka az, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal olyan kiterjedt vizsgálati hatáskörökkel rendelkezik majd, amelyek alkalmasak lehetnek a sajtószabadság sérelmére” – írja a szakmai szervezet és hozzáteszik, azzal, hogy a hivatal betekinthet és másolatot készíthet adathordozókról (vagyis akár telefonokról, számítógépekről is), megszűnhet „a már eddig is nagyon szűkre szabott” forrásvédelem.

„A törvény – az egyértelmű definíciók és szabályok hiánya miatt – kiszolgáltatottá teszi a médiát, ezzel akadályozza az állampolgároknak a demokratikus és sokoldalú tájékoztatáshoz, a tájékozódáshoz, az információhoz jutás szabadságának jogát” – írták.

A Mediaworks megdöbbent

A kormányközeli  Mediaworks Zrt. elhatárolódott az MLE által leírtaktól. Azt írták: a szakmai szervezet tagjaként „megdöbbenéssel értesültek arról, hogy Kovács Tibor, az MLE elnöke és Havas Katalin, az MLE főtitkára a Mediaworks tudta és jóváhagyása nélkül az MLE nevében egy olyan állásfoglalást és felszólítást juttatott el Novák Katalin köztársasági elnök hivatalához, amelyben a Magyar Országgyűlés nagy többsége által elfogadott szuverenitásvédelmi törvényt minősítik”. A Mediaworks felszólította Kovács Tibort, vonja vissza az állásfoglalást, ha ugyanis nem teszi, a kiadó visszahívja tisztségviselőit és kilép a szervezetből.

Az Index ki is lép

„Az Index.hu Zrt. nem tartja elfogadhatónak, hogy bármelyik szakmai szervezet vezetése a teljes piacot érdemben befolyásoló állásfoglalásokat, ajánlásokat – annak tartalmától és céljától függetlenül – érdemi vita és előzetes egyeztetés nélkül tegyen közzé" – írta közleményben az Index. Szerintük a Magyar Lapkiadók Egyesülete második alkalommal teszi meg, hogy egyeztetés nélkül ad ki állásfoglalást, így azt érzik, nem képviselik megfelelően a szervezet tagvállalatai, köztük az Index érdekeit sem.

Emiatt úgy döntöttek, meglévő tagságukat a jövőben nem hosszabbítják meg, továbbiakban a piacszabályozással, törvény-előkészítéssel kapcsolatos munkát a jellemzően digitális tartalomszolgáltatókat tömörítő Magyar Tartalomgyártók Egyesületében végzik majd el.

Korábban 105 civil szervezet is közös közleményben tiltakozott a szuverenitásvédelmi törvény ellen. Szerintük a hatalom érdekeit védi, miközben megbélyegzi és megfélemlíti a közügyekben aktív állampolgárokat.

(via hvg.hu)