„Támogassa
A lényeg

Az erdőért tüntettek Szegeden, belefutottak Novák Katalinba

20/01/2024 17:34

| Szerző: Klubrádió

„Épüljön meg az iskola, de hagyják meg az erdőnket” – mondta a tüntető tömegnek Mihálik Edvin momentumos politikus szombaton Szegeden, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Püspöki Hivatala előtt tartott demonstráción. A szegedi Momentum és az aHang közös tiltakozásának apropója, hogy az egyházmegye kivágná a városban a püspöki stadion mellett található hathektáros véderdő jelentős részét, hogy oda katolikus iskolát építsen – idézi fel az előzményeket a Szegeder a Telexen megjelent cikkében.

Mint írják, szombat délután 400–500 ember gyűlt össze a püspöki hivatal előtt, ahol az említett Mihálik Edvin azt mondta, a véderdő évi 420 tonna port köt meg, és eddig az erdő védte a várost, most a városon a sor, hogy megvédje az erdőt. A fakivágással csak romlana a levegő amúgy is kifogásolható minősége, tette hozzá.

Az őt követő Fodor Antal, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, hogy levelet írtak a Vatikán államtitkárságára, arra kérve őket, hogy kövessék figyelemmel a véderdővel kapcsolatos fejleményeket, és próbálják meg jobb belátásra bírni a szegedi egyházmegyét. Fodor hangsúlyozta, élőláncot fognak szervezni az erdőbe, ha megjelennek a láncfűrészek.

A demonstráció vége felé kiderült, hogy Novák Katalin köztársasági elnök a Dómban van, ezért a résztvevők átvonultak a Dóm térre. „Voltak embereink itt a Dómnál, ők szóltak, hogy Novák Katalin itt van. Ezen felbuzdulva gyorsan átjöttünk, hátha sikerül szóba elegyedni vele. Pont akkor jött ki társaságával, és arra hivatkozva, hogy privát programon van, nem akart nyilatkozni, megpróbálta leállítani a felvételünket is” – mondta Borsik Viktor, a Momentum politikusa a Szegedernek. Petíciós ívvel lépett oda a köztársasági elnökhöz, arra kérve, hogy írja alá és próbáljon meg hatni Kiss-Rigó László püspökre, de Borsik elmondása szerint Novákon nem mutatkozott túl nagy nyitottság a témára.

A köztársasági elnök Facebookon posztolt is később a városban tett látogatásáról, de nem a tüntetőkkel történt találkozásról: „barátnős hétvége Szegeden”, írta egy a Dóm előtt készült mosolygós képhez. Novákot pár napja Mihálik Edvin is kérte egy nyílt levélben, hogy segítsen megakadályozni a fakivágásokat, ám eddig nem kapott választ.