„Klubrádió
A lényeg

Az uniós pénz nélkül is megkezdi a helyreállítási tervet a kormány

21/07/2021 18:28

| Szerző: Klubrádió

Amennyiben nem folyósítja az Unió a helyreállítási alap Magyarország számára fenntartott részét, a költségvetésből a kormány akkor is elindítja a helyreállítási tervet.

A helyreállítás nem várhat, ezért a programokat akkor is megindítjuk, ha az uniós pénz nem áll még rendelkezésre, a megvalósítást addig a költségvetésből finanszírozzuk – közölte a Miniszterelnökségi Sajtóiroda – írja a 24.hu.

Mint fogalmaztak, számukra egyértelmű, hogy a gyermekvédelmi törvény az oka annak, hogy a Bizottság viszakozik, mivel korábban a magyar tervekkel kapcsolatban semmilyen gazdasági, szakmai probléma nem merült fel, a tárgyalások közel voltak a lezáráshoz. A gyermekvédelmi törvény elfogadását követően azonban „abszurd követelésekkel álltak elő” az EB képviselői.

Kötelező a védőmaszk az újpesti vásárcsarnokban
Fotó: Mónus Márton/MTI
 

Az iroda szerint ugyanakkor a magyar helyreállítási terv késedelmes uniós elfogadása nem veszélyezteti a hazai programok megvalósítását, a kormány elkötelezettsége a vállalt fejlesztések vonatkozásában változatlan.

Korábban az EU jogállamisági biztosa, Didier Reynders is megszólalt a magyar helyreállítási tervvel kapcsolatban. Ő nem ejtett szót a homofób elemekkel tarkított pedofiltörvényről, ugyanakkor kifejtette, hogy rendszerszintű problémák vannak Magyarországon a jogállamisággal, és amíg nem lesz idehaza mélyreható reform a korrupció üldözésében és az igazságügyben, visszatartanák a támogatásokat.