„Klubrádió
A lényeg

Az agrárminiszter Ukrajnába utazott

14/07/2022 07:50

„Indulás Ukrajnába, mert a világnak szüksége van a gabonára” – írta közleményében Nagy István agrárminiszter, aki az első magyar miniszter, aki a háború kitörése óta Ukrajnába látogat.

 
 

Forrás: Nagy István miniszter Facebookja.

Közben az orosz, ukrán, török és ENSZ-tisztségviselők részvételével zajló megbeszéléseken sikerült megállapodni koordinációs központ létrehozásáról, szavatolva ezzel az ukrán gabonaexport fekete-tengeri újraindításához szükséges biztonságos útvonalakat, jelentette be a török védelmi miniszter az MTI szerint. Sikerült megállapodni a gabonaszállítmányok közös ellenőrzésében is a kikötőkben.

António Guterres, az ENSZ főtitkára kijelentette, hogy a történtek bizonyítják, hogy Oroszország és Ukrajna képesek egymással tárgyalni, de „a békéig még hosszú az út”. Szerinte jelentős és érdemi lépést sikerült tenni a fekete-tengeri gabonaexport újraindítása érdekében.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a nap folyamán az El País spanyol lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy az ukrán gabonaexport orosz blokádjának feloldásáról folyó tárgyalások már végső fázisban vannak.

Két hete Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka titokban utazott Ukrajnába, ahol találkozott Valerij Zsaluzsniyijjal, az ukrán hadsereg főparancsnokával is.