„Köszönjük,

Az A vagy AB vércsoportúak nagyobb eséllyel kerülnek lélegeztetőgépre

29/03/2021 15:31

| Szerző: Klubrádió

Rusvai Miklós víruskutató a Kossuth Rádió délelőtti műsorában többek között arról beszélt, hogy akinek A vagy AB vércsoportja van, azoknak nagyobb esélyük van lélegeztetőgépre kerülni, ha elkapják a fertőzést.

Rusvai Miklós víruskutató interjút adott a Kossuth Rádió délelőtti műsorának - írta meg a 24.hu. A kutató elmondta, hogy

- az A vagy AB vércsoportúak nagyobb eséllyel kerülnek lélegeztetőgépre. A víruskutató szerint az ő szervezetükben több olyan fehérjestruktúra van, amelyhez a vírus kötődni tud, így nagyobb eséllyel károsítja a sejteket.

akik megfertőződtek, a betegség után három hónappal kaphatják meg az oltást. Virológiai szempontból már egy hónap után is be lehetne adni a vakcinát,  de érdemes figyelembe venni, hogy a fertőzésen átesett beteg szervezete már termel ellenanyagot. Hozzátette: aki már túl van a fertőzésen, annál már kialakul védettség a vírussal szemben, így elég egy vakcina is a teljes védettséghez.

nem ajánlja a kínai oltóanyagot azoknak, akik jódallergiával küzdenek, ahogyan az autoimmun betegségben szenvedőknek sem, mert az súlyosbíthatja a betegséget.

 
Rusvai Miklós Fotó/Facebook