„Klubrádió
A lényeg

Német egészségügyi miniszter: a tél végére mindenki oltott, gyógyult vagy halott lesz

22/11/2021 16:57

| Szerző: Klubrádió

Ausztriában zárlatot rendeltek el, legalább 10 napig még az oltottak is csak nyomós indokkal hagyhatják el a lakásukat. Közben a német egészségügyi miniszter minden eddiginél drámaibb hangvételben figyelmeztet a koronavírus veszélyére. Három lehetséges forgatókönyvet vázolt fel a németeknek: vagy beoltják őket, vagy meggyógyulnak, vagy meghalnak.

Életbe lépett a zárlat Ausztriában, legalább 10 napig még az oltottak is csak nyomós indokkal hagyhatják el a lakásukat. A zárlat, amely a beoltott és a be nem oltott emberekre is vonatkozik, legalább 10 napig tart. A szakértők azután újraértékelik a helyzetet, de a jelenlegi tervek alapján legkésőbb december 13-án újra kinyitnak.

A zárlat alatt Ausztria nem fogad turistákat. Az országban jelenleg számos területen az úgynevezett 2G-szabály, vagyis oltott és gyógyult státusz van érvényben. A belépés igazolására mostantól sem a PCR-, sem pedig az antigéntesztek nem érvényesek. A kereskedelemben és a múzeumokban FFP2-es maszkot kötelező viselni.

A híres és hangulatos bécsi karácsonyi vásárok is bezárnak, de egy utolsó pillanatban történt változtatással azonban a sífelvonók nyitva maradhatnak, de csak a beoltottak számára. A szállodák is bezárnak, nem fogadnak új vendéget mától.

A kormány a múlt héten rendelte el a zárlatot a be nem oltottak ellen, de a napi fertőzések továbbra is messze túlszárnyalják az egy évvel ezelőtt elért csúcsot. Ráadásul a kórházakban az intenzív ágyak is fogytán vannak. A kormány bejelentette azt is, hogy február 1-jétől kötelezővé teszi az oltást.

Egy Ausztriában élő magyart kérdeztünk meg arról, hogy a lezárások után milyen az élet Ausztriában. Kovács Diána azt mondta a Klubrádiónak, vannak iparágak, amelyek számára nagy kiesés az elkövetkezendő időszak, de az élet nem állt meg: dolgozni és iskolába is be lehet járni, illetve élelmiszerboltok, drogériák, gyógyszertárak továbbra is nyitva vannak. 

2021. november 22. KovacsDiana_211122
01:22
00:00

 
Pixabay
 

Minden eddiginél drámaibb hangvételben figyelmeztet a koronavírus veszélyére a német egészségügyi miniszter. Azt mondta, a németekre tél végére három lehetséges forgatókönyv vár: vagy beoltják őket, vagy meggyógyulnak, vagy meghalnak.

Arra kért mindenkit, hogy oltassa be magát, vagy ha már két oltást felvett, akkor kérje a harmadik, emlékeztető dózist is. A miniszter azt követően beszélt erről, hogy az elmúlt 24 órában több mint 30 ezer új fertőzöttet azonosítottak az országban. A kórházak jelzése szerint lassan nem marad hely az intenzív osztályokon, és bizonyos régiókból már most is jóval távolabbi kórházakba kell szállítani a súlyos állapotban lévő covidos betegeket.

Németországban minden tartomány maga dönthet a korlátozásokról - nyilatkozta a Klubrádiónak Kamermann Lili, Németországban élő diák. A helyzet súlyos, ugyanis a kórházakban már nincsenek szabad ágyak. 

2021. november 22. KammermannLili_211122
01:35
00:00