„Támogassa
A lényeg

Átlátszó: százmilliós adótartozása van egy magyar üzletembernek – meg hét dubaji ingatlanja

3/05/2022 13:51

| Szerző: Klubrádió

Az Átlátszó számolt be arról, hogy 104 millió forintos személyes adótartozás mellett összesen több száz millió forintos adóhiányt hátrahagyó, felszámolt cégei vannak egy magyar üzletembernek, akin nem lehet behajtani a tartozást, mert külföldre távozott. Azonban feleségével együtt hét ingatlana, közte két villája van Dubajban, az Egyesült Arab Emírségekben, ezek becsült összértéke több mint 830 millió forint.

Az Átlátszó cikke szerint az üzletember és felesége a dubaji magyarok exkluzív csoportjából is kiemelkedő, valóságos kis ingatlanbirodalommal rendelkezik a közel-keleti emírségben egy kiszivárgott adatbázis alapján. 

Azt írták: Meszlényi Tamás magát bissau-guineai útlevelével azonosítva két, mára egyaránt felszámolt magyar céget is százmillió forintot meghaladó adóhiányba ügyvezetett. Egy harmadik, már felszámolt cégen a Nemzetgazdasági Minisztérium keresett több tízmillió forintot. A vállalkozó személyesen is 104 millió forint adóhátralékkal tartozik, ám ezt nem lehet rajta behajtani, ugyanis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyilvántartása szerint külföldre távozott.

Azonban egy 2020-as, kiszivárgott adatbázisból az derült ki, hogy neki és feleségének összesen 7 ingatlanja, köztük 2 villája van az emirátusban. A kiszivárgott lista szerint a tulajdonukban van egy 235 négyzetméteres, három hálószobás villa a Polo Townhouses luxusvilla-komplexumban, ami a világ legdrágább lóversenyének, a Dubai Világkupának is otthont adó Mejdan lóversenypálya tőszomszédságában fekszik, valamint egy 450 négyzetméteres, öt hálószobás luxusvilla az exkluzív Damac Hills lakópark Silver Springs szomszédságában. (Érdekességként jegyzik meg a cikkben, hogy Damac Hills egyik vonzerejének a sportolási lehetőségeket, köztük a komplexum közepén elterülő Trump International Golf Clubot tartják.) Emellett még öt apartman tulajdonosa a páros a lista adatai szerint. A hét ingatlan becsült összértéke meghaladja a 830 millió forintot.

Illusztráció Damac Hillsből:

Az adatbázist eredetileg a nemzetközi bűnözést kutató, washingtoni központú nonprofit szervezet, a Center for Advanced Defense Studies szerezte meg. Az összesen 883 000 ingatlan adatait tartalmazó adatbázist aztán megosztották újságírókkal. A nemzetközi tényfeltárásban az Átlátszó az Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) tagszervezeteként vett részt a magyar szálak feldolgozásában.

További érdekességek

Megjegyezték: érdekesség, hogy éppen bissau-guineai passzusokkal házalt a – szerző megfogalmazása szerint – „Rejtő-mesébe illő életét 2014-ben nem kevésbé fantasztikus halállal lezáró” Welsz Tamás is. Az ügyészség korábbi megállapítása szerint mintegy száz — hivatalosan hamisnak számító — bissaui útlevéllel flangáló ügyfele lehetett Welsznek, ebből azóta nem sokuknak a neve került napvilágra. Meszlényi nevét akkoriban mindenesetre megszellőztette az Origo.

2016-ban pedig azért írt a férfiről a HVG, mert az FBI-körözés alatt álló, ám így is a magyar kormányelit közelében üzletelő Ghaith Pharaon szaúdi pénzember új kézbesítési megbízottja éppen Meszlényivel bizniszelt korábban.