„Klubrádió
A lényeg

Átlátszó: 1630 elhunyt nem szerepel a most kiadott településszintű nyilvántartásban

25/05/2022 09:47

| Szerző: Klubrádió

90 nap várakozás után végül reagált a Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az Átlátszó közérdekű adatigénylésére, és kiadta a halálozás időpontjában koronavírus-fertőzöttként nyilvántartottak településszintű adatait 2021. február 1. és 2022. január 31. között. 

 

Az Átlátszó által kikért táblázatból kiderül, hogy 2022 január végéig mennyien vesztették életüket koronavírusban egy adott településen egy-egy napon. Ez alapján az látszik, hogy messze a legtöbb elhunyt Miskolcon volt (475), ezt követi Debrecen (414) és Szeged (399) elhunyttal. A fővárosi kerületek közül a III., XI., XIII., és a XVIII. emelkedik ki, mindhárom kerületben meghaladta a háromszázat a koronavírusban elhunytak száma. Budapesten a lista végén az V. kerület helyezkedik el, ahol mindössze 35-en veszették életüket a járvány ezen egy éve alatt. Országos viszonylatban azonban több száz olyan, jellemzően kistelepülést találni, ahol mindössze egy ember hunyt el az NNK adatai szerint.

A hivatalos koronavírus-tájékoztató oldal, a koronavirus.gov.hu napi halálozási számaival összevetve a lap azt tapasztalta, hogy valami nem stimmel az adatokkal, több mint 1600 elhunyt hiányzik a most kapott adatbázisból: Az NNK által küldött településszintű adatok szerint 2021. februártól 2022. január végéig 27 251-en haltak meg koronavírusban, ugyanakkor a hivatalos járványügyi tájékoztató oldal adatközlései 28 881 elhunytról számoltak be ugyanebben az időszakban. Az Átlátszó megkereste az NNK-t,  hogy indokolják meg, mi magyarázza az eltérést, illetve melyik szám tekinthető a valós adatnak. Egyelőre nem érkezett válasz.