„Köszönjük
A lényeg

Akár 27 milliárdot is költhetett a választásra készülő Rogán-minisztérium

17/06/2024 15:29

| Szerző: Klubrádió

Hatalmas összegeket utalt ki a választások előtti hónapokban a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda – derül ki a tárca által februárban és áprilisban a kif.gov.hu oldalon publikált szerződéslistákból, amelyeket a Magyar Hang nézett át.

Az összesítés alapján a kabinetiroda két keretszerződésnek köszönhetően egy hónap alatt 7,4 milliárd forintot költhetett az „Európa jövőjét érintő nemzetközi és hazai színtéren történő kormányzati kommunikációval kapcsolatos feladatok ellátására”. Ez a a háborúval riogató reklámhadjáratot jelenti, melyben a teljes – akkor ismert – ellenzéket háborúpártisággal vádolták meg. A 2024-es évre egyelőre két dokumentum vonatkozik, ezek szerint Rogánék idén akár bruttó 20 milliárd forint értékben is kampányolhattak „Európa jövőjéről” – hacsak nem kötöttek azóta újabb, még nem ismert szerződéseket a témában.

A kampánytendereket minden esetben a kormány kedvelt médiavállalkozója, Balásy Gyula cégei (New Land Media, Lounge Event és Lounge Design) vitték el, de, teszik hozzá a cikkben, Balásy más fronton is nagyon jól járt a Miniszterelnöki Kabinetirodával: cégei rendezvényt szerveznek, stratégiai kommunikációs feladatokat látnak el, honlapot is terveznek a Rogán-tárca megbízásából – mellékes munkákkal pedig már 30 milliárd forint felé emelkedik munkadíjuk.

Mint írják, rövid idő alatt kapott meglepően nagy kormányzati támogatást a Batthyány Lajos Alapítvány is (BLA). Ahogy fogalmaznak, a „Fidesszel mindenben egyetértő” magánalapítványnak idén januárban és márciusban összesen bruttó 14,54 milliárd forintos, vissza nem térítendő támogatást ítélt oda a Miniszterelnöki Kabinetiroda. A BLA a kormánypárti kutatóközpontok és think tankok fő szponzorának számít, patronáltjai között például ott van a Jogállam és Igazság Nonproft Kft. is, mely a kormánybarát Alapjogokért Központ háttérintézménye.

Vagyis a kormány közpénzt utal egy baráti alapítványnak, amely aztán már magánadományként terítheti az összeget a Fidesz narratíváját felerősítő álcivil szervezetek között. A megkérdőjelezhető, de nem törvénytelen megoldás óriási médiafölényt biztosít a kormánypárt számára – olvasható a cikkben.

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila)