„Támogassa
A lényeg

Agrárminiszter: A földeladás sem ördögtől való

23/08/2022 10:05

Keresztes László Lóránt (LMP) írásbeli kérdéseket tett fel az agrárminiszternek azzal kapcsolatban, hogy a kormány 300 milliárd forintos bevételt tervez az állami tulajdonú ingatlanok eladásából az Agrárminisztérium címszó alatt a jövő évi költségvetésben.

Átadták a Mosoni-Duna torkolati vízszint szabályzó létesí
 
Nagy István
 
Gönyű, 2022. június 23. Nagy István agrárminiszter beszédet mond a Mosoni-Duna torkolati vízszint szabályzó létesítmény átadóünnepségén egy hajón, Gönyű térségében. MTI/Krizsán Csaba
Fotó: Krizsán Csaba
 

 

Ez a pénz úgy szedhető össze, ha hozzányúlnak erdőgazdaságok, nemzeti parkok területéhez, vagy lehetővé teszik, hogy társaságok is vehessenek állami földet, amit jelenleg haszonbérlőként művelnek, írta a Népszava. Keresztes erről kérdezte a minisztert, aki azt válaszolta, hogy a földértékesítési programról szóló kormánydöntés hiányában csak általánosságban tud tájékoztatni az állami földvagyon-gazdálkodás néhány jellemző aspektusáról. Szerinte az Orbán-kormány kiemelten fontosnak tartja az állam stratégiai földvagyonának megőrzését, gyarapítását, írja a 24.hu.

Az agrárminiszter szerint a termőföld nemzeti kincs, ki nem meríthető, korlátozottan áll rendelkezésre, ezért hozta létre az Országgyűlés 12 éve a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet, és általános jogutódját, a Nemzeti Földügyi Központot, aminek az állami tulajdonban lévő földvagyonnal való ésszerű és a földbirtok-politikai irányelveknek megfelelő gazdálkodás, a földnek a mezőgazdasági termelés ökológiai feltételeire, valamint a gazdaságosság és a jövedelmezőség szempontjaira figyelemmel történő hasznosításának elősegítése, továbbá a családi gazdaságokon alapuló korszerű birtokszerkezet kialakításának előmozdítása állt és áll tevékenysége középpontjában.

Azt is írta Nagy István, hogy a hasznosítás a földértékesítés is, és – a kérdésben sugalltakkal ellentétben – nem tekinthető ördögtől valónak. Alkalmazása nem a nemzeti vagyon elherdálását, hanem a kormány által következetesen képviselt földbirtok-politikai célok megvalósítását, vagyis azt jelenti, írta, hogy a föld helyben lakó földművelő gazdák használatába, tulajdonába kerül, így szolgálja a magyar földműves, kis- és középbirtokok fejlődését.

Megnyugtatni próbálta a képviselőt, hogy sem erdőt, sem természetvédelmi területet nem kívánunk értékesíteni. Nagy István válaszában arra külön nem tért ki, hogy kormány cégek számára is megnyitja-e legális földvásárlás lehetőségét. Jelenleg csak magánszemélyek juthatnak földhöz, legfeljebb 300 hektárig.