„Klubrádió
A lényeg

Áder szerint ő végig a magyar érdekeket és értékeket képviselte

7/05/2022 16:49

| Szerző: Klubrádió

A leköszönő köztársasági elnök, Áder János kapott olyan kritikákat (a Magyar Nemzet megfogalmazása szerint "ellenzéki provokációkat", hogy túlzottan a kormánypártok érdekeit képviseli, de szerinte teljesítette azt, amire felesküdött.

Interjút adott a kormánypárti Magyar Nemzetnek Áder János. A hivatalából május 9-én távozó köztársasági elnököt számos témáról kérdezték, köztük az orosz-ukrán háborúról is, a beszélgetést a hvg.hu szemlézte.

A háborúról Áder elismételte a kormánykommunikációs paneleket, azt mondta, Magyarország álláspontja a kezdetektől világos, ami történik, azt agressziónak tekintjük, a szövetségesi – vagyis uniós, illetve NATO-s – kötelezettségeinket pedig minden tekintetben teljesítjük. Azt is mondta, hogy nekünk szomszédos országként, amelynek jelentős számú kisebbsége él a háború sújtotta területeken, az az érdekünk, hogy minél előbb legalább tűzszünetben megállapodjanak a hadban álló felek.

Kitértej arra, hogy az ellenzékiek sokszor kritizálták Ádert, mert túlzottan a kormánypártok kedve szerint cselekszik, és nem a teljes magyar társadalom érdekeit képviseli. A Magyar Nemzet megfogalmazásában ez úgy hangzott: „ellenzéki provokáció”. Áder erre azt mondta, hogy „a gyalázkodás, a méltatlan támadás mindenkinek rosszulesik”, de egy politikusnak csak arra kell figyelnie, hogy az a döntés, amit meghozott, emberileg, erkölcsileg és jogilag helyes-e. Azt mondta, 2012-es megválasztásakor az Országgyűlésben elmondott beszédében hangsúlyos elem volt, hogy a magyar érdekek és értékek képviseletére vállakozik. 

„Visszatekintve az elmúlt tíz esztendőre, a magam és kollégáim nevében is nyugodt szívvel mondhatom, hogy ezt a vállalást teljesítettük” – jelentette ki.

Áder János utóda Novák Katalin lesz, aki családügyi államtitkár, majd miniszter is volt, illetve egy időben a Fidesz alelnöke.