„Klubrádió
A lényeg

Áder János megbeszélte az Akkumulátor Szövetség elnökével, hogy mennyire jó lesz a debrecenieknek

13/02/2023 12:04

| Szerző: Klubrádió

Áder János ex-köztársasági elnök és környzetvédő a Kék bolygó című podcastjába Kaderják Pétert, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetőjét hívta be beszélgetőtársnak hogy mindenkit megnyugtatasson: az akkumulátorgyárak nem lesznek rosszak, a debreceniek is megnyugodhatnak, mert például ugyanolyan minőségű és mennyiségű marad az ivóvizük mint volt.

A műsor főbb megállapításait a Telex gyűjtötte csokorba.

Eszerint naponta kb. 75 ezer köbméter víz van Debrecen vízbázisán. A város napi vízfogyasztása pedig 38 ezer köbméter. Ráadásul a víz 70-80 százalékát hűtéshez használják fel, amit tisztított szennyvízből nyernek majd. A hiányzó 20-30 százalékot pedig bőven biztosítja a Keleti-főcsatornán naponta érkező 30 ezer köbméter felszíni víz.

Áder János
 
Áder János. Fotó:
MTI-fotó: Beliczay László
 

A műsorban megállapítottást nyert, hogy ha az európainál is szigorúbb magyar technológiai szabályozásokat betartják és a hatóságok betartatják, akkor nem fordulhat elő vízszennyezés ebben az üzemben sem. Gödön a dél-koreai akkumulátorgyár környezetében a talajvíz századannyi lítiumot tartalmazott, mint például egyes magyarországi palackozott ásványvizek természetes lítiumtartalma.

Áder szerint a 9000, döntően betanított munkát jelentő álláshelyet a környező megyékből is fel lehet tölteni, hiszen ma ebben a térségben 81 ezer ember keres munkát. Kaderják ehhez hozzátette, hogy az erdélyi, a kárpátaljai és a felvidéki munkaerőpiacra is pozitív hatással lehet a debreceni gyár.