„Klubrádió
A lényeg

Áder János felkérte az új kormány megalakítására Orbán Viktort. Orbán elfogadta

29/04/2022 10:57

| Szerző: Klubrádió

Április 29-én, pénteken 8 órakor Áder János köztársasági elnök fogadta Orbán Viktort, az országgyűlési választásokon győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét. Közös sajtótájékoztatót is tartottak. A leköszönő köztársasági elnök bejelentette, hogy harmadszorra is Orbán Viktort kérte fel az új kormány megalakítására, aki a kérést elfogadta. Hétfőn a parlament alakuló ülésén azt fogja javasolni, hogy őt válasszák meg miniszterelnöknek.

Áder beszédét azzal kezdte, hogy már a harmadik alkalommal állhatnak hasonló szituációban Orbánnal a sajtó előtt. Ez a feladat négy évvel és nyolc évvel ezelőtt is rá hárult. Arról is beszélt, hogy április 3-án a kilencedik szabad választást tartották Magyarországon, de sok tekintetben az első volt: először fordult elő például olyan 1990 óta, hogy két nagyobb pártszövetség mérkőzött meg egymással a választáson.


"A választás eredménye, a választók döntése világos és egyértelmű. A választás törvényes, alkotmányos, szabad és demokratikus volt” – jelentette ki köztársasági elnök, aki szerint sem az új Országgyűlés, sem az új kormány legitimitását nem lehet megkérdőjelezni írja a Telex.

2022. április 29. A lényeg 2022.04.29. Áder János
00:30
00:00

Orbán Viktor kijelentette, hogy képes megbirkózni a kormányalakítás feladatával. Beszélt arról is, hogy még nem tart ott az előkészületekben, hogy konkrétumokról tájékoztathassa a nyilvánosságot, de azt ígérte, a következő négy év feladatai alapján építi ki a kormány szerkezetét és a választja ki a minisztereket. Több miniszterjelölttel is tárgyalt már: van akivel, sikerült is megállapodnia, de van, akivel még nem.

Az új-régi kormányfő szerint a veszélyek évtizede következik: az ukrajnai háborút, a gazdasági és energia válságot, valamint a járványt említette a veszélyek között. Azt is mondta, hogy április 3-án az emberek egy világos döntést hoztak arról, hogy elvárják az ország vezetőitől, hogy ezektől a veszélyektől megvédjék őket, "vagyis ki kell maradni a háborúból, és a kibontakozó európai gazdasági válság kérdéseire olyan válaszokat kell adni, amely lehetővé teszi, hogy az elért eredményeit Magyarország megőrizhesse. (...) Meg kell védeni Magyarországot egy veszélyekkel teli évtizedben a komoly megpróbáltatást jelentő külső hatásoktól”.

2022. április 29. A lényeg 2022.04.29. Orbán Viktor
01:08
00:00