„Klubrádió
A lényeg

A vállalkozások védelmét kéri az MKIK

20/10/2022 09:52

| Szerző: Klubrádió

A jegybank döntése miatt visszafordíthatatlan következménytől tart a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Ezért kamatplafont és hitelmoratóriumot kér a vállalkozásoknak Parragh László.

A lakossági hitelezéshez hasonlóan kamatplafon azonnali bevezetését, valamint a meglévő vállalkozói hiteleknél a moratórium lehetőségét kérte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kormánytól – írja az MTI.

Az iparkamara közleménye szerint a javaslatot a jegybank pénteki döntése indokolja, hiszen a bankok gyakorlatilag azonnal beépítették az árazásukba az új egynapos betéti tendert, amely 18 százalékra emelkedett. Hozzátették, hogy ezzel együtt a kamatfolyosó felső széle, amely azt mutatja, hogy meddig mehet az Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kamatemelésekkel, az eddigi 15,5-ről 25 százalékra emelkedett.

"A vállalkozó mindkettőt villámgyorsan megérzi majd, az is, aki hitelhez szeretne jutni és az is, aki hitelt fizet" – idézte a távirati iroda Parragh Lászlót, az MKIK elnökét.

"Sok cég, amelyik váltakozó kamatozású hitelt fizet, a kamatforduló napja után az eddigieknél akár 20 százalékkal magasabb törlesztőrészlettel is szembesülhet. Azok pedig, amelyek most gondolkoznak hitelfelvételen, csak az eddiginél sokkal kedvezőtlenebb feltételekkel találnak majd hitelt" – mondta Parragh. Hozzátették, hogy ezzel a döntéssel szinte mindegy lett mekkora az alapkamat, mivel ez jóval magasabb és a bankok ez alapján kalkulálnak a saját hitelezésüknél, vagyis ez számít az irányadó kamatnak.

"Ennek visszafordíthatatlan hatása lesz a működésükre – fel is függeszthetik vagy megszüntetheti azt – és akár a munkavállalóiktól is megválhatnak" – mondta megnövekedett törlesztőrészletekről Parragh László.

A közleményben kifejtették: a kamatplafonnak és a moratóriumnak köszönhetően a lakossági hitelt törlesztőknek ez most nem jelent hirtelen negatív változást, de a koronavírus válságból éppen csak kilábalt és az energiaválsággal jelenleg is küzdő vállalkozásoknak hatalmas csapás. Parragh szerint ezeket terheket a nano-, mikro- kis- és középvállalkozások körülbelül 100 ezres tömege biztosan nem tud majd kigazdálkodni.