„Klubrádió
A lényeg

A választás előtt 2 nappal kapta meg az engedélyt a NER tehetséggondozó központja

8/04/2022 12:22

| Szerző: Klubrádió

A kormány nem bízta a véletlenre, április 1-én megadták az engedélyt a Gellért-hegy oldalába tervezett NER tehetséggondozó központ, a Mathias Corvinus Collegium új épületének építésére. Természetesen kiemelt beruházássá minősítették a beruházást, az erről szóló kormányrendelet szabad kezet adott a kivitelezőnek.

Az április 1-én hozott, majd kedden nyilvánossá tett határozatával megadta az engedélyt a Mathias Corvinus Collegiumnak (MCC) az új épületegyüttes és a szükséges támfalak építésére, a tereprendezésre Kosztyu Anikó a – NER beruházások elé akadályt ritkán gördítő – fővárosi kormányhivatal kiemelt építési ügyekkel foglalkozó osztályának vezetőjeírja a Népszava.

Ennek megfelelően épülhet az új gigantikus méretű fideszes tehetséggondozási központ (,amely az általános iskolától egészen az egyetemig szervez kiegészítő képzéseket Kárpát-medencei diákoknak) a Gellért-hegy oldalában.

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója jelezte, hogy "a jelenlegi épületegyütteshez köthető történelmi múlt, valamint a terek kialakítása nem felel meg az MCC programjainak és céljainak”, ezért új épületet húznak fel.

Forrás: napur.hu
 

A Mathias Corvinus Collegium alapítói, Tombor Balázs és Tombor András ezernyi szállal kötődnek a NER-hez: Tombor András Orbán Viktor tanácsadójaként, illetve Habony Árpád hitelezőjeként vált ismertté, de van közös médiacége Mészáros Lőrinccel is.

A kormánypárti káderkeltetőt működtető Tihanyi Alapítvány 2020-ban vált közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá, amikor Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes javaslatára az Országgyűlés mintegy 500 milliárd forint értékű vagyonhoz juttatta. A MOL és Richter részvények mellett két Gellért-hegyi, Somlói úti ingatlant is kaptak

Az MCC 2021 elején írta ki a tervpályázatot, melyet a – az új Néprajzi Múzeumot, a Duna Arénát és az Atlétikai Stadiont is készítő – Napur Architect építésziroda nyert meg 2,36 milliárdos büdzsével.

Az építésziroda honlapján láthatók látványtervek és olvasható az épület küldetése is: a Hunyadiak fél évezrede uralkodó szellemi erejének megtestesítése. Az Országos Levéltár, Mátyás-Templom, Sándor Palota, Budavári Királyi Palota által megfogalmazott történeti budai látképvonulat régóta várja a Gellért-hegy nyergében méltó társát a Mátyás Palotát.

Amíg zajlik az építkezés, addig is a Feneketlen-tóhoz közeli, négycsillagos Hotel Flamencot bérlik hallgatói kollégiumként, közösségi térként, rendezvényhelyszínként – írja a portál.