„Klubrádió
A lényeg

A Vajdaságban a posta helyett pártaktivisták kézbesítik a szavazási levélcsomagokat

18/03/2022 12:02

| Szerző: Klubrádió

A hét elején több településről is jelentkeztek a Szabad Magyar Szó szerkesztőségénél azok az olvasók, akik szóban és írásban is megerősítették, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség (a Fidesz leghűségesebb szerbiai partnere) aktivistái kézbesítik azokat a borítékokat, amelyekben a magyarországi országgyűlési képviselők választásán és az országos népszavazáson való részvételhez szükséges szavazólap kapott helyet. Egyelőre nem tudni, hogyan kerültek a borítékok az aktivistákhoz, hiszen négy évvel ezelőtt a levélcsomagok kézbesítése a szerbiai posta feladata volt, és a postások juttatták el a címzetteknek a borítékokat.

Ki ellenőrzi az aktivistákat, hogy valóban kézbesítette-e a levelet? Ki garantálja, hogy a Fidesz szerbiai fiókintézeteként működő Vajdasági Magyar Szövetség aktivistái abban az esetben, amikor nem biztosak abban, hogy az illető a Fideszre adta le voksát, nem bontják ki a borítékot és semmisítik meg vagy érvénytelenítik a szavazatot? Ahogyan azt sem tudni, hogy az aktivisták miért nem az ingyenes postai visszaküldést javasolják, hanem inkább arra kérik a szavazókat, hogy a helyi Concordia Minoritatis Hungaricae (CMH), esetleg a VMSZ-hez közeli cégek irodáiban adják le a borítékot, vagy ha kell, akkor ők másnap visszajönnek érte – írja a vajdasági újág.

Van olyan vajdasági település, ahol az aktivisták nem hordják szét a borítékokat, hanem Messenger üzenetben értesítik a szavazópolgárokat, hogy fáradjanak be a helyi irodába, és ott adják le a szavazatukat: "Tisztelt választó! A magyarországi választásokhoz, az Ön borítékja megérkezett Csantavérre! Kérem, hogy a holnapi nap (hétfő, március 14-én) folyamán, jelenjen meg a Tito Marshall 122 címen (a Gebi Kft. Szemben), hogy eleget tegyen, a választói kötelezettségének! Kérem, hogy azonosítás szempontjából, vigye magával a lakcímkártyát, vagy más Magyar állampolgárságát igazoló dokumentumját! Tisztelettel" – küldte el a lap egyik olvasója azt az üzenetet, amelyet neki küldtek.

A Szabad Magyar Szó értesülései szerint a Concordia Minoritatis Hungaricae szerződést kötött a Szerb Postával, hogy ők kézbesítik majd a levélszavazatokat.

A Nemzeti Választási Iroda a következő választ küldte: "A Nemzeti Választási Iroda számára a szavazólapok, a szavazási levélcsomagok és minden a választásokhoz szükséges nyomtatvány gyártását az ANY Biztonsági Nyomda végzi. A szavazási levélcsomagokat a Nyomda a Magyar Posta részére adja át, akik feldolgozást követően kiszállítják a küldeményeket az adott célország(ok)ba. A Magyar Posta a szerb postaszolgáltatóval az Egyetemes Postaegyesület keretrendszere és vonatkozó szabályozásai szerint működik együtt. Az Iroda arról tud tájékoztatást adni, hogy Szerbia több településére (a kézbesítő postákra) már március 11-én, múlt hét pénteken megérkeztek a küldemények. A külföldi kézbesítés rendjét a célország jogszabályai rögzítik, így Szerbiában az ottani kézbesítési szabályozás az irányadó”.