„Klubrádió
A lényeg

Elmarad a V4-találkozó, V1 lett belőle

29/03/2022 07:55

| Szerző: Klubrádió

A lengyel védelmi miniszter, Mariusz Błaszczak is úgy döntött, hogy nem jön a V4-es miniszterek magyarországi találkozójára, mert Orbán Viktor a választások miatt nem akart kihátrálni Putyin mögül.

A cseh védelmi miniszter, Jana Černochová már pénteken jelezte, nem jön Budapestre, mert helyteleníti, hogy "az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér”.

Andrzej Duda lengyel elnök és a lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski után Marcin Przydacz lengyel miniszter-helyettes hétfő reggel nyíltan bírálta Orbán Viktor háborús politikáját, szerinte "valószínűleg belpolitikai ügyekből eredeztethető, és összefügg a választási kampánnyal. Mi Lengyelországban, egy teljesen más politikát képviselünk Oroszország és Ukrajna irányában is”- mondta.

FRISSÍTÉS: A szlovákok is húzódoznak a V4-találkozótól, így Magyarország lemondja a szerdára Budapestre tervezett V4-es védelmi miniszteri találkozót, mivel a szövetségesek távolmaradásukat jelezték az Orbán-kormány Ukrajna-politikája miatt.

Az EU-tagországok külügyminisztereinek találkozójaBrüsszel, 2022. március 21. Benkő Tibor honvédelmi miniszter (j) és Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter az EU-tagországok külügyminisztereinek és védelmi minisztereinek tanácskozásán Brüsszelben 2022. március 21-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet