„1%
A lényeg

Lengyel miniszterhelyettes: Orbán hibát követ el

28/03/2022 15:54

| Szerző: Klubrádió

"Orbán Viktor hibát követ el az Ukrajnát és Oroszországot érintő politikájával. Szerintem ez rövidlátó politika, valószínűleg belpolitikai ügyekből eredeztethető, és összefügg a választási kampánnyal" – mondta Marcin Przydacz, a lengyel védelmi minisztérium második embere héftőn.

A 444 beszámolója szerint a miniszterhelyettes a TV24-nek nyilatkozva kitért az EU-ban sajátos, oroszbarát magyar kormányzati álláspontra is. "Orbán Viktor hibát követ el az Ukrajnát és Oroszországot érintő politikájával. Szerintem ez rövidlátó politika, valószínűleg belpolitikai ügyekből eredeztethető, és összefügg a választási kampánnyal. Mi Lengyelországban teljesen más politikát képviselünk Oroszország és Ukrajna irányában is. De hát nem kell mindenben egyetértenünk az EU-s partnereinkkel és a szövetségeseinkkel. Néha vitáink vannak Németországgal is, és ebben az esetben Magyarországgal is".

A Gazeta Wyborcza tudósítása szerint Przydacz elsősorban az ukrajnai békefenntartásról szóló korábbi lengyel felvetésről beszélt a műsorban, amelyet más ország egyelőre nem támogatott, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is jelezte, hogy nem érti igazán a lengyel javaslat lényegét. A miniszterhelyettes azt mondta, hogy ha most a kérdés le is került a napirendről, később még előkerülhet. A lengyel kormány úgy szeretne mindent intézni, ahogy az az ukránoknak a leginkább megfelelő - tette hozzá.