„Klubrádió
A lényeg

A tálibok betiltották a zenét

26/08/2021 13:59

| Szerző: Klubrádió

Az új tálib törvények szerint betiltják a zenét Afganisztánban – jelentette be az új tálib vezetés. Zabihullah Mudzsáhid szóvivő közölte, reméli, meg tudják győzni az embereket arról, hogy ne hallgassanak zenét, ahelyett, hogy nyomást gyakorolnának rájuk. Az előző tálib uralom alatt is ez volt.

„A zene tiltott az iszlámban, de reméljük, meg tudjuk győzni az embereket arról, hogy ne hallgassanak zenét, ahelyett, hogy nyomást gyakorolnánk rájuk” – mondta a tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsáhid a New York Timesnak.

A '90-es évekbeli tálib uralom alatt is ez volt a helyzet: a legtöbb zene, tévé és mozi szigorúan tilos volt, aki megszegte a szabályokat, az pedig komoly bajba kerülhetett – írja a BBC.

Amikor elűzték a tálibokat, az afgán zenei szcéna virágzott, koncerteket és fesztiválokat tartottak, elindult az Afgánisztáni Nemzeti Zenei Intézetet. Alakult egy csak nőkből álló zenekar is, amely fellépett országszerte és külföldön is.

A Kabul Dreams nevű rockzenekar 2008-ban alakult az afgán fővárosban. Ez a daluk néhány napja jelent meg, és az elmúlt hetek eseményeire reagál: