„Köszönjük,
A lényeg

A sör is nálunk drágult a legjobban

6/03/2023 13:32

| Szerző: Klubrádió

Csak a vendéglátóhelyeken árult dobozos vagy csapolt sörök ára emelkedett kisebb mértékben.

Egy hónap alatt 8–13 százalékkal drágultak meg a boltban kapható sörök Magyarországon – írja a Pénzcentrum. A durva áremelkedés alól csak a vendéglátóhelyeken árult dobozos vagy csapolt sörök képeznek kivételt, azok árindexe csak 2 százalékponttal emelkedett 2022 decembere és 2023 januárja között.

Éves összehasonlításban még durvább a drágulás. 2022 januárjához képest idén év elején a legtöbb árindex legalább 30, de két esetben már majdnem 40 százalékot ért el. A Központi Statisztikai Hivatal által egy kalap alá vett, palackozott IPA, APA vagy ale, illetve búza sörtípusok 39,5 százalékkal drágultak meg egy év alatt, a palackozott, minőségi világos sörök pedig 37,2 százalékkal. Az alkoholmentes sör 32 százalékkal, a dobozos világos sör 35 százalékkal került többe, mint tavaly év elején.

Ezzel szemben már megkezdődött a vásárlók csábítása az árversennyel. Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, jelentősen csökkent többféle sajt ára hétfőtől a Lidl-ben. A boltlánc vállalati kommunikációs vezetője a Világgazdaságnak azt mondta, a 21-25 százalékos árcsökkentés az alábbi termékeket érinti: