„Támogassa
A lényeg

A rendőrség nem nyomoz a KSH-adatszivárgás miatt

22/02/2023 07:21

A legutóbbi KSH-jelentés idő előtt eljutott egy Fidesz-közeli kutatócéghez, ami tisztességtelen versenyelőnyt biztosított számukra. A KSH adatszolgáltatásának fontos része ugyanis, hogy azokat mindenki egyszerre ismerheti meg. A legutóbbi kiskereskedelmi adatokat azonban a György László kormánybiztoshoz "ezer szállal kötődő" Makronóm Intézet már napokkal a hivatalos adatközlés előtt megkapta és nyilvánosságra is hozta, ezzel kapcsolatban az MSZP kérdezte Polt Pétert, aki válasz helyett a szokásos módon nem válaszolt, hanem állítása szerint feljelentésként értékelte a kérdést, és a rendőrséghez továbbította az ügyet, ami hivatali visszaélés, vagy bennfentes kereskedelem gyanúját veti fel, írja a Népszava.

Polt ezután válaszolt Tóth Bertalannak: a nyomozó hatóság elutasította a "feljelentést", mert szerintük a bűncselekmény gyanúja hiányzik.

Az ügyet a KSH is kivizsgálta, és arra jutottak, hogy a statisztikai hivatal szabályosan adta ki a számokat megjelenés előtt egy arra jogosult külső szereplőnek, aki viszont a szabályokat megsértve továbbadta a Makronómnak. Hogy ki volt a szivárogtató, azt nem közölték. Hivatalosan mindenesetre csak a legfontosabb állami szereplők kaphatják meg az adatokat jóval a publikálás előtt, írja a Hvg.hu.