„Köszönjük
A lényeg

A recski bánya ügyvédje vitatja, hogy bármilyen felelősség terhelné a céget a sárlavina miatt

21/11/2023 12:28

| Szerző: Klubrádió

A kisebbségi tulajdonosból jogi képviselővé avanzsált Fiák István szerint „elháríthatatlan természeti esemény volt, a sárlavinát kiváltó villámárvíz bekövetkezéséért egyetlen személy, vagy szervezet sem tehető felelőssé”. Magyar György, a károsultak ügyvédje jelezte, értelmetlennek találják a további peren kívüli egyeztetést.

Minden kártérítési igényt visszautasít a recski bányát üzemeltető cég, ügyvédjük még azt is megkérdőjelezte, hogy történt-e káresemény – számolt be a Népszava.

Június 8-án Recsken, a Hunyadi utca lakóinak el kellett hagyniuk otthonaikat az andezitbánya felől lezúduló sárlavina miatt. Néhány héttel később, további esőzés után újból lezúdult a föld.

A bányakapitányság vizsgálata súlyos üzemzavart nem állapított meg, de szabálytalanságot igen, emiatt 3 millió forintos bírságot szabott ki a Fidesz-közeli vállalkozóra az ősz folyamán. Az ügyet követő Párbeszédes Tordai Bence akkor arról számolt be a sajtónak, hogy a  hatóság a határozatban arra kötelezte a céget, hogy bontsa vissza a szabálytalan és veszélyes földsáncot, terítse be a területet geotextillel, telepítsen rá növényeket és építsen vízelvezető árkokat. A döntés hatályos, a vállalkozó nem támadta meg azt a bíróságon.

 
A recski bánya által végzett földmunka a hegy tetején
 
Forrás: Facebook

A cég jogelődjének korábbi kisebbségi tulajdonosából jogi képviselőjévé avanzsált – Kósa Lajos Fidesz-alelnök, országgyűlési képviselő barátjaként ismert – Fiák István ügyvéd vitatja, hogy a bárminemű felelősség terhelné őket a sárlavina okozta károkért, a Hunyadi utca lakóit képviselő Magyar György ügyvédnek írt levelében azzal érvelt, „elháríthatatlan természeti esemény volt, a sárlavinát kiváltó villámárvíz bekövetkezéséért egyetlen személy vagy szervezet sem tehető felelőssé”.

A fentiekkel egyáltalán nem ért egyet Magyar György, aki szerint az országos bányakapitányság szeptemberi határozata megteremti egy kártérítési per jogalapját – írja a Népszava. „A bánya a tényeket makacsul tagadó és a kártérítéstől mereven elzárkózó magatartása miatt ügyfeleink kénytelenek polgári pereket indítani. Irodánk a bányával történt eredménytelen peren kívüli egyeztetést a továbbiakban értelmetlennek tartja, így rövid határidőn belül, az ügyfelek felhatalmazása alapján meg fogja indítani a polgári pert” – idézte a lap.