„Köszönjük,
A lényeg

Bontásra kötelezték a bányavállalkozást a recski sárlavina után

28/10/2023 11:50

| Szerző: Klubrádió

Kárpótolni kell a recskieket, és nyilvánosságra kell hozni minden, a Heves megyei község andezitbányájánál történt sárlavinához kapcsolódó dokumentumot – mondta a Párbeszéd társelnöke. Tordai Bence, miután találkozott az országos bányakapitánnyal, arról számolt be: bár a bányakapitányság súlyos üzemzavart nem állapított meg, de szabálytalanságot igen, emiatt 3 millió forintos bírságot szabott ki a vállalkozóra.

A hatóság alapos tanulmányt készített, amelyből kiderült, hol követett el hibát a vállalkozó, mielőtt a szabálytalanul és szakszerűtlenül felhányt földsánc megindult, és sárlavina terítette be a Hunyadi utca házait Recsken. A politikus jelezte: a határozatban arra kötelezték a társaságot, hogy bontsa vissza a szabálytalan és veszélyes földsáncot, terítse be a területet geotextillel, telepítsen rá növényeket és építsen vízelvezető árkokat. A döntés hatályos, a vállalkozó nem támadta meg azt a bíróságon.

Recsk bánya felmérés bányász
 
Recsk bánya felmérés bányász
 
Recsk, 2014. január 17. Rekultivációs munkaterület a Katalin-táróban a Recsk I. bányatelken 2014. január 17-én. Felmérik a recski bányatelkek újrahasznosításának lehetőségét és júliusig elkészül az erről szóló kormányelőterjesztés is. A recski ércbányát, ahol az 1970-es években 1300 ember dolgozott, 2000-ben zárták be.
Fotó: Komka Péter