„Klubrádió

A PTE egykori kancellárját nevezte ki Orbán Viktor az Országos Kórházi Főigazgatóság élére

19/11/2020 16:28

| Szerző: Klubrádió

A szerdán bejelentett és létrehozott Országos Kórházi Főigazgatóság élére a Pécsi Tudományegyetem egykori kancellárját, Jenei Zoltánt nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök.

Jenei Zoltánt nevezte ki országos kórház-főigazgatóvá Orbán Viktor. Jenei Zoltán korábban a Pécsi Tudományegyetem kancellárja volt. Az egyik első egyetemi kancellár volt, akit a második Orbán-kormány idején kineveztek. Közgazdász végzettséggel rendelkezik, kancellári kinevezése előtt a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon dolgozott gazdasági vezetőként. 2002 és 2006 között a Belügyminisztérium közgazdasági és informatikai helyettes államtitkára, majd a második Gyurcsány-kormányban 2006-2007-ben az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium rendészeti szakállamtitkára. Később az Országos Igazságszolgáltatási Tanács hivatalának vezetőhelyettese.

A 24.hu arról is írt, hogy Jenei összesen öt helyettese között, akiket szintén a kormányfő nevezett ki, két volt fideszes országgyűlési képviselő is van, Bábiné Szottfried Gabriella és Bene Ildikó, akik annak idején hosszabb egészségügyi múltat követően kerültek a parlamentbe. Rajtuk kívül az országos kórház-főigazgató helyettese dr. Szabó Bálint, dr. Takács Péter és Tóbiás Tamás is. 

Az Országos Kórházi Főigazgatóságról szóló rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg, ebben azt írják, hogy a „központi hivatalként működő költségvetési szerv” az egészségügyért felelős miniszter irányítása alá tartozik, vezetője az országos kórház-főigazgató, akit a miniszter javaslatára a miniszterelnök nevez ki és ment fel, munkáltatója maga a miniszter.

A fővárosi Szent János Kórház
 
Szent János Kórház Fotó: MTI - Balogh Zoltán
 

Ahogy korábban a Klubrádió is beszámolt róla, a főigazgató és szervezete feladatköre „az egészségügyi ellátórendszer működésének figyelemmel kísérése, a felülvizsgálatát érintő stratégiai kormányzati döntések megalapozása, melynek keretében közreműködik az egységes és átlátható új nemzeti egészségügyi irányítási rendszer kialakításában”.