„Klubrádió

Az egészségügyi jogállás problémájának megoldása helyett újabb szervezetet hozott létre a kormány

18/11/2020 10:50

| Szerző: Klubrádió

A kedden este megjelent kormányrendelet értelmében új, a kórházakat felügyelő szervezet áll fel. A főigazgató és helyettesei személyét a miniszterelnök személyesen jelöli ki.

Egy szó sem esik az egészségügyi dolgozók munkaviszonyának rendezéséről a kormány új rendeletében. A kedden késő este megjelent Magyar Közlönyben szereplő kormányrendelet létrehozza az Országos Kórházi Főigazgatóságot, de nem rendezi az egészségügyi jogállásról szóló, tiltakozásokat kiváltó törvény végrehajtását – írja a hvg.hu.

Az új szervezet élére kiemelt fizetésű főigazgató kerül, akinek személyét és helyetteseit maga a miniszterelnök, Orbán Viktor jelöli ki. Feladatköre „az egészségügyi ellátórendszer működésének figyelemmel kísérése, a felülvizsgálatát érintő stratégiai kormányzati döntések megalapozása, melynek keretében közreműködik az egységes és átlátható új nemzeti egészségügyi irányítási rendszer kialakításában”.

Koronavírus - Betegeket ápolnak a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórh
 
 Fotó: MTI/Kovács Tamás
 

 

A Magyar Orvosi Kamara által jelzett problémákra – például az engedélyhez kötött másodállásra, illetve arra, hogy az orvosokat akár két évre máshová vezényelhetik – ez nem ad megoldást.