„1%
A lényeg

A pedagógusokkal együtt tiltakoznak a szakszervezetek a sztrájkjoguk korlátozása miatt

23/05/2022 13:28

| Szerző: Klubrádió

Közös nyilatkozatot adott ki A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Munkástanácsok, amelyben azt követelik, hogy ne korlátozzák a pedagógusok sztrájkjogát.

"A magyar szakszervezeti konföderációk megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslathoz olyan módosító javaslat került benyújtásra, mely az eddigiekhez képest jelentősen korlátozná a pedagógusok sztrájkjogát.

Az aláíró konföderációk, a magyar pedagógus szakszervezetekkel egyetértve, elutasítják azt a törekvést, hogy a közoktatás területén a sztrájk alatti elégséges szolgáltatásról történő szabad megállapodás, illetve a munkaügyi perben eljáró bíróság jogerős határozatának helyébe egy – álláspontunk szerint jogkorlátozó – taxatívan szabályozó megoldás lépjen.

Követeljük a javaslat azonnali visszavonását!" – írják közös nyilatkozatukban.

Az országos szakszervezeti szövetségek álláspontja szerint a tervezett módisítás sem a munkavállók, sem a munkáltatók valódi érdekét nem szolgálja.

"E módosítás elfogadása esetén a korlátozott sztrájkjog csak azt eredményezheti, hogy az oktatásban dolgozók kisebb érdekérvényesítő képességgel fognak rendelkezni a munkahelyeken, anélkül azonban, hogy az őket képviselő ágazati szakszervezetek számára érdemi beleszólást biztosítanának a munkakörülményeket, a szakmai feladatellátást és a bérviszonyokat érintő fenntartói-működtetői döntésekbe!"