„Klubrádió
A lényeg

A pápánál járt Orbán, aki szerint ezzel nagy magyar tradíciót folytatott

21/04/2022 13:31

Magánkihallgatáson fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Ferenc pápa. 

A magyar történelem logikájából az következik, hogy Magyarország megkülönböztetett módon tekintsen a kereszténység központjára, a Vatikánra és a Szentatyára, mondta Orbán Viktor miniszterelnök a "közmédiának", miután csütörtökön találkozott Vatikánban Ferenc pápával.

Orbán Viktor hivatalos látogatása a Vatikánban
 
Orbán Viktor hivatalos látogatása a Vatikánban
 
Vatikánváros, 2022. április 21. A Vatikáni Média által közreadott képen Ferenc pápa (k) magánkihallgatáson fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (b2) a Vatikánban 2022. április 21-én. Az április 3-i parlamenti választás óta a miniszterelnök első hivatalos útja a vatikáni látogatás. Jobbról a kormányfő felesége, Lévai Anikó és Habsburg-Lotharingiai Eduárd, Magyarország szentszéki nagykövete, balról Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. MTI/Vatikáni Média
Fotó: Vatikáni Média
 

 

A kormányfő, aki a választási győzelmei után első külföldi látogatásra eddig mindig Lengyelországba utazott, írta a Twitteren Panyi Szabolcs újságíró, de most feltehetően a lengyelekkel megromlott kapcsolata miatt a pápához ment először, azt is mondta az MTI szerint, hogy "nagy magyar tradíciót folytatott" azzal, hogy választási győzelmüket követően a Szentatya meghívását fogadta el elsőként.

Orbán meghívta Ferenc pápát egy magyarországi látogatásra jövőre, amire állítása szerint "bíztatóan pozitív választ" kapott. Tavaly a pápa Budapestre látogatott az eucharisztikus kongresszusra, de csak pár órát tartózkodott itt, majd egy több napos látogatásra Szlovákiába ment.

Orbán a megbeszélésen azt mondta, hogy népességarányosan Magyarország fogadta be a legtöbb – 640 ezer – menekültet Ukrajnából. "Minden idők legnagyobb humanitárius akcióját bonyolítjuk. Ez elismerést és tiszteletet vált ki mindenhol a világban" – állította a saját politikájáról a miniszterelnök. Szerinte erre a pápa azt mondta, hogy "ezt a jó szokásunkat ne adjuk föl".

Beszélt még arról, hogy a Vatikánnal szerinte "nem politikai, hanem spirituális és lelki kapcsolatot ápol egy ország”, majd hogy „a Vatikán és a magyar állam közötti legfontosabb egyetértés pedig a családok tekintetében alakult ki”.

"Mi mindannyian azt gondoljuk itt Rómában, a Vatikánban is és Budapesten is, hogy a korunk legfontosabb közössége a család. Ez a végső mentsvár és a végső menedék a modern ember számára, ezért minden erőnket annak érdekében kell mozgósítani, hogy ezt a közösséget, a modern kor legfontosabb emberi közösségét, a családot megvédjük és megerősítsük, és ebben számíthatunk a Szentatyára" – mondta Orbán Viktor.