„Klubrádió
A lényeg

A nyugdíjas szervezet Orbántól nagyobb emelést kér

4/05/2022 12:47

A januári emelés után a brutális inflációs adatok miatt júliusban a nyugdíjasok 3,9 százalékos kompenzációt kapnak, de a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa szerint ennél nagyobb összegre lenne szükség, ezért a 260 ezer tagot tömörítő szervezet levelet írt Varga Mihály pénzügyminiszternek és Orbán Viktornak, az Idősek Tanácsa elnökének, mert szerintük a jelenlegi emelés mellett idősek tömegei kerülhetnek súlyos megélhetési válságba, írja a Népszava.

Társadalom - Időskorúak új otthona Szabadszálláson
 

 
Szabadszállás, 2005. október 5. Egy idős néni ül az ágyán a Nefelejcs Ház Időskorúak Otthona új telephelyén Szabadszálláson. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: Ujvári Sándor
 

 

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa szerint hiába számolnak 8,5 százalékos általános inflációval, az áremelkedések szerkezete aggasztó, hiszen az élelmiszerárak 13 százalékkal nőttek, de margarin ára több mint 33 százalékkal nőtt, a burgonyáé 28,3, a kenyéré 27,9 százalékkal ment feljebb. A szervezet szerint a jegybank és Nemzetközi Valutaalap szakértői 10 százalék körüli inflációval számolnak, az élelmiszerárak pedig 15 százalékkal nőhetnek, de a legalapvetőbb cikkekért akár ötödével többet kell majd fizetni, mint tavaly.

Ezért a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások 5 százalékos emelését kérik júliusban, a havi 160 ezer forintnál kevesebb pénzből élő időseknek pedig járjon további 3 százalék kiegészítő emelés.