„Klubrádió
A lényeg

A német köztévé szerint Magyarország visszavonja a vétót az orosz olajembargóra, a kormány szerint semmi nem változott

2/05/2022 13:22

| Szerző: Klubrádió

A ZDF német közszolgálati tévécsatorna értesülései szerint Magyarország, Ausztria és Szlovákia visszavonja az orosz olajembargóra vonatkozó vétóját. Kovács Zoltán államtitkár a Facebookon cáfolt, azt írta:  a magyar álláspont nem változott, a kormány nem támogatja az embargót. A Politicón viszont az jelent meg EU-s forrásokra hivatkozva, hogy az Európai Bizottság az új szankciós javaslatban külön kivételeket vagy átmeneti intézkedéseket biztosít majd Magyarország és Szlovákia számára. 

A ZDF cikkében magas szintű diplomáciai forrásra hivatkozva azt írja, hogy a német kormány is támogatja az olajembargót, amelyről a napokban dönthetnek EU-tagok, bevezetése pedig a következő hónapokban várható – írja a 24.hu.

A cikkben felidézik, hogy Magyarország, Ausztria és Szlovákia, valamint Spanyolország, Olaszország és Görögország vétózott eddig az olajembargó ellen. Szlovákia és Magyarország elsősorban azért nem támogatta a gyors importtilalmat mert nagyban függ az orosz olajszállítástól, míg a dél-európai országokban az embargó után várható energiaár-emelkedéstől tartanak.

Reagált és cáfolt a magyar kormány: Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Facebook-oldalán azt írta, „A magyar álláspont az olaj- és gázembargó esetében nem változott: nem támogatjuk!”.

A Politico értesülései árnyalják a képet: a cikk szerint az Európai Bizottság azt javasolja, hogy ne azonnal, hanem az év végéig vezessék ki az orosz olajat. Diplomáciai forrásokra hivatkozva hozzáteszik: az EU valamilyen kivételeket vagy átmeneti intézkedéseket biztosíthat Szlovákiának és Magyarországnak, mert ez a két ország függ a legjobban az orosz olajtól, és nehézséget okoznak alternatív forrásokat találni.

A magyar kormány több diplomata szerint is aláhúzta, hogy aggályai nem politikai, hanem gazdasági természetűek, ezért is lehetett kompromisszumra jutni – írják.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtöki kormányinfón még azt mondta: „ha találunk itt egy olajmezőt, az egész gyorsan megoldja a helyzetet”.

(Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/AP/Martin Meissner)