„Klubrádió
A lényeg

A Medián szerint erősödött a Fidesz az ellenzékkel szemben

23/06/2021 14:24

| Szerző: Klubrádió

Bár növelték előnyüket a kormányzó pártok, a februári adatokhoz képest kisebb a előnyük a ellenzéki pártokkal szemben. A Medián arra is felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz-KDNP nem tudta megszólítani a fiatal szavazókat.

Az hvg.hu megbízásából készített elemzés szerint két százalékkal növelte előnyétg a két kormányzó párt az ellenzékkel szemben. A Medián felméréséből az is kiderül, hogy ez az előny kisebb a februárban mért különbséghez képest.

A Telex összefoglalója szerint

- a Fidesz-KDNP listájára 39,
- az ellenzéki összefogás listájára 33 százalék szavazott volna,
- míg 4-4 százalékra mérték a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot és a Mi Hazánkat is.

Áprilisban 40-re mérték a Fidesz-KDNP-t és 36-ra az ellenzéki összefogást.

A Medián szerint ha külön összeadnák az összefogás pártjaira jutó szavazatarányokat, akkor a Fidesz-KDNP 36 százalékával szemben az ellenzéki pártok 28 százalékot érnének el. A külön pártokra rákérdező esetnél a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is 5 százalékot érne el.

A felmérés alapján a Fidesz-KDNP az utóbbi hónapokban kifejtett erőfeszítései ellenére nem tudta a fiatalokat hatékonyan megszólítani, a 40 alattiaknak csak a 23 százaléka szavazna a kormánypártokra, míg az 50 felettiek 45 százaléka. A DK szavazóinak az átlagéletkora a legmagasabb, 60 év, míg a Kétfarkú Kutya Pártnál a legalacsonyabb, 40 év.

A Medián szerint a kormányváltást akarók között 57 százalék mondja, hogy Gyurcsány Ferenc inkább akadályozza, mint segíti az ellenzék sikerét, míg ez négy évvel ezelőtt 47 százalék volt. Viszont az ellenzéki összefogás szavazóinak 86 százaléka, és a Fidesz-KDNP szavazóinak 54 százaléka is azt mondta, hogy már unalmasnak tartja a kormánypárt Gyurcsány elleni kampányát.