„Köszönjük,
A lényeg

A magyarok negyede bízik az Orbán-kormányban

24/05/2024 07:03

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Ez derül ki egy osztrák felmérésből.

A korrupció és az ukrajnai háború megítéléséről, valamint Magyarország Európai Unióban játszott szerepéről készített felmérést a bécsi székhelyű Motivációkutató Intézet (Institut für Motivforschung).

Arra a kérdésre, hogy mit tartanak nagy problémának Magyarországon, a felmérésben résztvevők óriási többsége az inflációt (74,8 százalék), a politikai hatalommal való visszaélést (72,1 százalék) és a kormányzati korrupciót (71,6 százalék) jelölte meg. Az általános korrupciót 64,6, a bűnözést 41,4, a munkanélküliséget 41 százalékuk ítélte a legsúlyosabb gondnak, míg az EU tagságról csak 9,1 százalékuk vélekedett ugyanígy.

Kormányülés a Karmelita kolostorban
 
Kormányülés. Fotó: 
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 
 

A megkérdezettek leginkább a rendőrségben (63 százalék), az Európai Unió intézményeiben (62,1 százalék), a helyi önkormányzatokban (54,3 százalék) és a bíróságokban (53 százalék) bíznak, míg a

legkevésbé a kormányban és a köztisztviselőkben (24,5 százalék). 

A válaszadók 79 százaléka szerint az Orbán-kormány nagyon vagy elég rosszul kezeli a korrupció ellenes harcot – derül ki egyebek mellett az EP zöldpárti frakciójának és Daniel Freund európai parlamenti képviselőnek a felkérésére készült kutatásból – írja a Népszava.