„Klubrádió
A lényeg

A magyar kormány blokkolta az EU közös nyilatkozatát a Putyin elleni elfogatóparancsról

20/03/2023 19:54

| Szerző: Klubrádió

A magyar vétó miatt nem tudott közös nyilatkozatot kiadni az Európai Unió a Nemzetközi Büntetőbíróság Vlagyimir Putyinnal szemben kiadott elfogatóparancsáról. Az igazságügyi miniszterek közül egyedül Varga Judit nem írta alá a dokumentumot – közölte a 444 a Bloomberg nyomán. 

Josep Borrell külügyi főképviselőnek így saját nevében kellett közleményt kiadnia, amelyben azt írta, az Európai Unió az orosz vezetők által Ukrajnában elkövetett, elrendelt vagy lehetővé tett bűnök és atrocitások elszámoltatásának kezdőlépésének tekintik a hágai bíróság múltheti lépését.

Az uniós igazságügyi miniszterek hétfőn kiadtak egy közös nyilatkozatot, melyben támogatták a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését. Varga Judit igazságügyi miniszter azonban nem írta alá a dokumentumot.

A magyar kormány álláspontja valószínűleg téma lesz az uniós vezetők csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcstalálkozóján is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen pénteken adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC). A bíróság Putyint az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök miatt tartóztattatná le. Putyin mellett az ICC az orosz elnök gyermekjogi biztosa, Marija Alekszejevna Lvova-Belova ellen is elfogatóparancsot adott ki az ukrán gyermekek elhurcolása miatt. Válaszként Oroszország legfőbb nyomozó hatósága eljárást indított a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze és bírái ellen, aki részt vettek a Vlagyimir Putyin elleni elfogatóparancs kidásában.

Putyin felelősségre vonásának lehetőségéről Lattmann Tamás nemzetközi jogászt kérdeztük a Reggeli gyorsban.

(forrás: 444, Bloomberg)