„1%
A lényeg

A japánok se kérnek az orosz olajból

13/05/2022 16:58

| Szerző: Klubrádió

A legnagyobb japán cég, az Eneos még azelőtt állította le az orosz importot, hogy a japán kormány bevezette volna ennek tilalmát.

Leállította az oroszországi olajvásárlását Japán legnagyobb olajvállalata, az Eneos Holdings az orosz–ukrán háború miatt. Erről a cég elnöke beszélt pénteken. "Még azelőtt, hogy a kormány bejelentette volna az orosz olaj behozatalának tilalmát, a hírnevünket fenyegető kockázatok miatt felhagytunk a vásárlással" – írj  hvg.hu.

Az elnök szerint az Eneos olajimportjának kevesebb mint 5 százalékát tette ki az orosz olaj, amiből az utolsó szállítmány még áprilisban érkezett. A hiányzó mennyiséget elsősorban közel-keleti forrásokból pótolják majd.

Az Eneoson kívül egy másik nagy japán olajválallat, az Idemicu Koszan is közölte, hogy le fogják állítani, a náluk 4 százalékos arányt képviselő orosz olaj importját – adta hírül a japán közmédia híroldala, az Nhk.org.

A japán miniszterelnök május 9-én, a G7-csúcsot követően jelentette be, hogy Tokió megtartja részesedését a Szahalin-1 és Szahalin-2 projektekben, de fokozatosan megszünteti az olajimportot e projektek keretében.

A G7-országok (Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Kanada, Franciaország, Japán és az Egyesült Államok) ígéretet tettek arra, hogy fokozatosan csökkentik az orosz energiahordozóktól való függőségüket, többek között az olajimport fokozatos megszüntetésével vagy betiltásával.