„Vásároljon

A héten újabb szállítmány Pfizer vakcina érkezik

29/12/2020 15:18

| Szerző: Klubrádió

A téli szünet végéig, január 4-ig befejezik az oktatási intézmények takarítását. A keddi operatív törzs tájékoztatóján elhangzott az is, hogy a héten újabb szállítmány Pfizer/BioNTech vakcina érkezik, és eddig 2461 egészségügyi dolgozó kapta meg a koronavírus elleni védőoltást.

Keddig 2461 egészségügyi dolgozó kapta meg a koronavírus elleni védőoltást, az ingyenes szűrést pedig szakképzési intézmények dolgozóira is kiterjeszti a kormány – írja a hvg.hu.

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára elmondta, hogy az iskolaépületek kitakarításával készülnek a téli szünet január 4-i végére.

A portál szerint azokban az óvodákban, amelyek a múlt héten is nyitva tartottak, illetve amelyekben volt fertőzött, a honvédség is besegít a takarításba. Maruzsa szerint havi 300 ezer liter fertőtlenítőszert osztanak szét, hogy minden intézménynek jusson.

A Magyarországi Evangélikus Egyház Márton-napi ünnepsége
 
Maruzsa ZoltánFotó: MTI/Illyés Tibor
 

Januárban is folytatják a köznevelési intézményekben dolgozók ingyenes tesztelését – folytatta az államtitkár. Nem kötelező, de lehet időpontot foglalni és előregisztrálni is.

Galgóczi Ágnes szerint a héten érkezik szerint a Pfizer-BioNTech vakcina következő szállítmánya Magyarországra, ezt követően pedig már minden megyébe jut az oltóanyagból. 2021-ben további védőoltásokat engedélyez majd az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Galgóczi szerint. Magyarországba ezekből is érkezik majd. Arra a 6000 adag, vagyis 3000 ember beoltására elegendő orosz vakcinára is kitért az osztályvezető, amely hétfőn érkezett az országba azért, hogy megvizsgálhassák őket a magyar szakemberek.

Kérdésre válaszolva azt is közölte Galgóczi, hogy a vakcina beadását igazoló oltási könyveket az oltáskor adják oda. Ez az egyedi igazolás jelzi majd a védettség kialakításához szükséges második oltás időpontját is. A vírussal szembeni védettség a második oltástól számított hetedik napra alakul ki. A szakember hangsúlyozta: "Nem a védőoltástól kell tartanunk, hanem a fertőzéstől."